Go to Top

Zmanjšanje davčne osnove pri oddaji premoženja v najem

Zmanjšanje davčne osnove

Zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz oddajanja premoženja (običajno nepremičnin) v najem, zaradi uveljavljanja dejanskih stroškov je mogoče na podlagi zahtevka. Zahtevek za zmanjšanje davčne osnove je potrebno vložiti do 15. januarja 2022, in sicer za preteklo leto – torej 2021. Če potrebujete davčni nasvet, vam lahko tega ponudijo naši davčni svetovalci! Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Dohodek od oddaje v najem

Na podlagi Zakona o dohodnini (Zdoh-2) je dohodek iz oddajanja premoženja v najem opredeljen kot dohodek, dosežen z oddajanjem nepremičnin in premičnin v najem in je obdavčljiv z dohodnino. Podlaga je sklenjena pogodba o najemu, iz katere mora biti razviden tudi znesek najemnine. Davčno osnovo izračunamo iz dohodka, ki se zniža za predpisano višino normiranih odhodkov, to je 15 odstotkov od doseženega dohodka. Zavezanec ima možnost za zmanjšanje davčne osnove za dejanske stroške vzdrževanja premoženja.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

davčno svetovanje

Prijavite se na seminar Sobodajalec ali s.p.!

Izračun davka

Davek se izračuna z uporabo fiksne davčne stopnje, 27,5 odstotkov od davčne osnove. Šteje se, da je davek dokončen, torej se ne všteva v informativni izračun dohodnine k morebitnim ostalim dohodkom zavezanca. Pri izračunu se upoštevajo predpisani normirani odhodki, v kolikor fizična oseba ni vložila zmanjšanja davčne osnove za dejanske stroške.

Primer izračuna (v evrih):

Bruto dohodek/najemnina        1.000,00

Normirani odhodki (15%)            150,00

Davčna osnova (85%)                    850,00

Davek (27,5%)                                  233,75

Neto dohodek/najemnina         766,25

Napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem mora zavezanec oddati najkasneje do 28. februarja za preteklo leto.

Preberite tudi – Minimalna plača v 2022!

Zahtevek za zmanjšanje davčne osnove

Obrazec DOHPREM št. 3 najdejo zavezanci na portalu eDavki, torej ga lahko izpolnijo in vložijo elektronsko, kot lastni dokument. Seveda pa lahko uredijo to osebno ali po navadni pošti na pristojni finančni urad (glede na naslov zavezanca). Zmanjšanje davčne osnove z dejanskimi stroški lahko uveljavlja zavezanec, kadar ti stroški presegajo normirane stroške v višini 15 odstotkov. Gre za stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja in jih v času oddajanja plačuje zavezanec sam. Zmanjšanje davčne osnove z dejanskimi stroški vzdrževanja se priznajo le na podlagi računov. Rok za vložitev zahtevka za zmanjšanje davčne osnove je do 15. januarja tekočega leta za preteklo leto.

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR KAKO ZASLUŽITI S HOBIJEM?!

Opravljanje samostojne dejavnosti

Oddaja stanovanj in drugih nepremičnin že nekaj časa predstavlja vir zaslužka marsikateri fizični osebi. Status preko katerega se opravlja tovrstna dejavnost pa je lahko različen. Velikokrat zavezanci izberejo možnost oddaje v najem preko s.p., saj v tem primeru lahko izkoristijo ugodnejšo davčno obravnavo glede samega dohodka. Vendar pozor, ob tem je potrebno upoštevati še druge posebnosti, ki lahko vplivajo na obdavčitev fizične osebe pri samem prenosu premoženja med gospodinjstvom in podjetjem.

Informativni izračun za normirance

Novosti 2022 – žal jih ni!

Poleti smo skladno z napovedmi tudi pisali o potencialnih spremembah v obdavčitvi za leto 2022. Žal do konca leta 2021 predlagane spremembe zakona niso bile dokončno potrjene in objavljene, zato ostaja v tem trenutku vse enako kot v predhodnem letu.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja