Go to Top

Oddaja stanovanj – dodaten vir zaslužka

Oddaja stanovanj ali zlata mrzlica v večjih mestih

Oddaja stanovanj v najem je vroča dejavnost vseh, ki se odločijo za investicijo z nakupom nepremičnin. Cene nepremičnin rastejo, gradbeništvo kot dejavnost je v polnem razmahu, na voljo je vedno več luksuznih nepremičnin, ki gredo v prodajo za med. Lastnik nepremičnine velikokrat le-to odda v najem, če je ne potrebuje za lastne namene.

Izračunajte si plačo!

Oddajanje stanovanj kot podjetniška aktivnost?

Na DATA točko SPOT za registracijo podjetij dobimo veliko vprašanj lastnikov nepremičnin, ki jih zanima oddajanje stanovanj. Sprašujejo, kako lahko oddaja stanovanj postane njihov dodaten vir zaslužka ter kaj se jim najbolj splača: oddajati nepremičnine kot fizična oseba ali odpreti popoldanski s.p.? Sogovornikom pojasnimo, da jim bo pri tej dilemi najbolje pomagal davčni svetovalec, ki jim bo naredil izračune. Na podlagi predstavljenih izračunov se bodo lažje odločili, katera opcija je za njih najboljša.


Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Popoldanski s.p. in oddaja stanovanj

Če je lastnik nepremičnine zaposlen za polni delovni čas, lahko registrira dopolnilno dejavnost (popoldanski s.p.). V obrazec prijave podatkov za vpis v poslovni register AJPES vpiše dejavnosti, ki jih bo opravljal kot popoldanski s.p. in zanje izstavil račun stranki (v tem primeru najemodajalcu) ter prejel plačilo. Oddaja stanovanj je možna za dolgoročno obdobje ali za krajši čas. V primeru dolgoročnega najema oziroma oddaje pomeni, da lastnik stanovanja ali nepremičnine le-to odda za daljše obdobje in zato mora registrirati dejavnost 68.200 Oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin. V primeru oddaje za krajši čas (Airbnb in Booking) pa potrebuje popoldanski s.p. šifro dejavnosti 55.203 Oddajanje zasebnih sob gostom. V tem primeru gre za opravljanje gostinske dejavnosti in upoštevanje zakonodaje s tega področja.

Prijavite se na e-novice

Oddaja stanovanj – zaslužek je obdavčen

Popoldanski s.p., ki je normiranec in je oddaja stanovanj njegov vir zaslužka, od prejetih najemnin državi plača 4-odstotni davek. Temu znesku mora prišteti še stroške plačila pavšalnih prispevkov za zavarovanje, ki od letošnjega aprila dalje znašajo 77,29 evra mesečno. Preberite več o obdavčitvi najemnin.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja