Go to Top

Vrednost nepremičnin raste!

Vrednost nepremičnin se je tudi v preteklem letu, navkljub Covidu-19, občutno povečala. Vrednost nepremičnin raste navkljub manjšemu številu sklenjenih poslov. Cena rabljenih stanovanj v Ljubljani je zrasla na skoraj 3.000 evrov!

Izračunajte si plačo!

Vrednost nepremičnin v nebo, a število transakcij  padlo zaradi omejitev pri posredovanju zaradi korone!

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Geodetska Uprava RS je v lanskem letu beležila zmanjšanje števila transakcij s stanovanji  za 15 -20 odstotkov napram letu 2019. Število transakcij s hišami je bilo manjše za  5 do 10 odstotkov. A ta padec nakupov nepremičnin je pripisan izključno le kot posledica omejitev pri poslovanju posrednikov z nepremičninami. K temu dejstvu kaže podatek, da je prodaja nepremičnin krepko poskočila ob sprostitvi omejitev v maju. Da tudi to ni pravilo, kaže podatek, da se je število poslov z zemljišči v povprečju v lanskem letu celo povečalo– za 3 odstotke.

A vrednost nepremičnin, navkljub zmanjšanju transakcij, se je tudi v lanskem letu povečala! Zanimivo je tudi dejstvo, da je bilo povečanje občuteno praktično v vseh segmentih.

Upokojenci, preverite, kolikšen regres vam pripada

Kakšna je vrednost nepremičnin po državi?

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Kot pri ostalih segmentih trga z nepremičninami, so se tudi cene rabljenih stanovanj v letu 2020 povišale. Povprečna cena rabljenega stanovanja je tako v državi dosegla skoraj ceno 2.000 evrov za kvadratni meter.

Seveda je prav cena rabljenih stanovanj v Ljubljani zrasla na skoraj 3.000 evrov. Tudi vrednost nepremičnin na obali (brez Kopra) se je približala tej ceni pri 2.720 evrov/kvadratni meter. Okolica Ljubljane je dosegla 2.300 evrov,  Maribor in Celje 1.410 evrov in Kranj 2.180 evrov. Medtem ko Koper predstavlja edino območje, kjer je cena padla na 2.380 evrov napram cenam v letu 2019.

Cene novih stanovanj so seveda pri pomanjkanju ponudbe prilagojene in še višje. V Ljubljani se cene novogradenj gibajo od 2.900 evrov do več kot 11.000 evrov  za kvadratni meter.

Informativni izračun dohodnine

Kaj napovedujejo za vrednost nepremičnin v prihodnje?

Vrednost nepremičnin naj bi ohranila optimističen trend tudi v prihodnje – po mnenju nepremičninskih posrednikov! Povpraševanje po nepremičninah v letu 2021 namreč dodatno stimulirajo nizke obrestne mere. Istočasno pa se posledice epidemije na stanovanjskem trgu še niso zares prikazale.

V večjih mestih, kot je Ljubljana, je največji omejevalen dejavnik ponudba sama, saj dokler se ponudba stanovanj ne poveča- tako tudi cena in vrednost nepremičnin ne bo padla. Glede na svetovni razvoj epidemije tudi ni pričakovati hitrega povečanja obrestnih mer in prihranki gospodinjstev ostajajo relativno visoki.

Pravni nasvet

Pomanjkanje prostora v korona letu in naložben pogled na vrednost nepremičnin! To opažajo strokovnjaki po celem svetu!

Številke nakazujejo na opazno povečanje prometa predvsem s hišami. Razloge za to je mogoče iskati v večjem povpraševanju po bolj prostornih stanovanjskih nepremičninah. Ta trend ni niti tako lokalen, saj ga beležijo po celem svetu.

Tudi demografski trendi kažejo na spremembe navad. Tako na primer starejši ljudje, ki so se poprej  odločali za prodajo večjih družinskih hiš v zameno za manjše, v korona letu ostajajo tam kjer so. To ima tudi velik vpliv na ponudbo nepremičnin.

Globalni nepremičninski trg beleži tudi rast cen najema. Na nekaterih trgih lokalna uprava celo aktivno posega in omejuje tržno špekuliranje z investicijami v nepremičnine, do katerih je prišlo zaradi tako velike likvidnosti.

Potrebujete pravni nasvet? Za ponudbo pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja