Go to Top

Nepremičnine – njihove cene gredo ponekod v nebo!

Cene nepremičnin in trg nepremičnin kljub krizi ne popuščata. Kupnine za nepremičnine gredo kljub kriznim razmeram ponekod v nebo. Je ta trg odporen na korona krizo?

Informativni izračun plače

Potrebujete posvet pri davčnem svetovalcu? Pri podjetju DATA d.o.o. lahko uredite to! Naše stranke se redno poslužujejo davčnih svetovanj ob koncu leta in svetovanj ob morebitnem preseganju kriterijev za vodenje stroškov kot normiranec! Ob koncu leta so posebej aktualna tudi vprašanja glede davčne obravnave olajšav za investicije za podjetja ter oprostitve pri izplačilih nagrad za uspešnost pri zaposlenih. Za ponudbo nam pišite na [email protected] Zapišite svojo situacijo in vprašanja in pripišite svoj kontaktni telefon za lažjo komunikacijo!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Cene za nepremičnine v evro-območju navzgor!

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Območje evra je v drugem četrtletju beležilo 5-odstotno rast cene za nepremičnine na letni ravni. V EU so beležili celo 5,2-odstotno rast. Četrtletna raven rasti za nepremičnine je v evro-državah 1,7 odstotka, v EU pa 1,5 odstotka.

V Sloveniji je letna stopnja rasti cen za nepremičnine 5,1 odstotka, za drugo četrtletje pa 1,9 odstotka.

BRUTO NETO PLAČA

Nepremičnine pod diktaturo monetarnih politik centralnih bank!

Cene posojila praviloma narekujejo aktivnost na trgih, kot je trg nepremičnin. Protikrizna monetarna politika centralnih bank po celem svetu je močno znižala obrestno mero pri hipotekarnih posojilih.

Ukrepi države za zamejitev vala odpuščanj kot je npr. ukrep čakanja na delo, so ublažili pritiske fisikalne politike. Posledično so bili znižanje dohodkov, neodplačevanje kreditov in bančni zasegi nepremičnin manj prisotni. Ponekod so države celo uvedle moratorije na odplačevanje dolga.

Pravni nasvet

Tudi pri nas so obrestne mere rekordno nizke!

Povprečna stanovanjska posojila, z ročnostjo nad 10 let, imajo obrestno mero pri pičlih 2,35 odstotkih, med tem ko je ta leto poprej v povprečju znašala 2,85 odstotkov. Ponekod banke ponujajo celo posojila z obrestno mero pod 2,0 odstotkov.

Ne le trg nepremičnin, tudi borzni trgi navzgor

V ZDA so borzni trgi spet na poti k novim rekordom. Samo Dow Jones je v preteklem tednu pridobil 3,3 odstotka. Rast, sicer manjšo, so zabeležili tudi pri evropskih indeksih in pri indeksih v azijsko-pacifiški regiji.

Pozitivni zgledi na hitro rastočih trgih so nedvoumno povezni s predvidenimi dodatnimi finančnimi ukrepi za zajezitev negativnih posledic COVID-a v obliki direktnega stimuliranja potrošnje.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Vroč trg nepremičnin – je ta vzdržljiv na dolgi rok?

Trg nepremičnin je še vedno podvržen osnovam – rast trga je pogojena izboljšavam v gospodarstvu in rasti stopnje zaposlenosti. Tako bo še vedno potrebno spremljati gibanje števila primerov COVID!

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja