Go to Top

Nepremičnine – njihove cene gredo ponekod v nebo!

Nepremičnine in njihove cene niso še pod vplivom krize!

Cene nepremičnin in trg nepremičnin kljub krizi ne popuščata. Kupnine za nepremičnine gredo kljub kriznim razmeram ponekod v nebo. Je ta trg odporen na korona krizo?

Informativni izračun plače

Cene za nepremičnine v evro-območju navzgor!

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Območje evra je v drugem četrtletju beležilo 5-odstotno rast cene za nepremičnine na letni ravni. V EU so beležili celo 5,2-odstotno rast. Četrtletna raven rasti za nepremičnine je v evro-državah 1,7 odstotka, v EU pa 1,5 odstotka.

V Sloveniji je letna stopnja rasti cen za nepremičnine 5,1 odstotka, za drugo četrtletje pa 1,9 odstotka.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Nepremičnine pod diktaturo monetarnih politik centralnih bank!

Cene posojila praviloma narekujejo aktivnost na trgih, kot je trg nepremičnin. Protikrizna monetarna politika centralnih bank po celem svetu je močno znižala obrestno mero pri hipotekarnih posojilih.

Ukrepi države za zamejitev vala odpuščanj kot je npr. ukrep čakanja na delo, so ublažili pritiske fisikalne politike. Posledično so bili znižanje dohodkov, neodplačevanje kreditov in bančni zasegi nepremičnin manj prisotni. Ponekod so države celo uvedle moratorije na odplačevanje dolga.

Pravni nasvet

Tudi pri nas so obrestne mere rekordno nizke!

Povprečna stanovanjska posojila, z ročnostjo nad 10 let, imajo obrestno mero pri pičlih 2,35 odstotkih, med tem ko je ta leto poprej v povprečju znašala 2,85 odstotkov. Ponekod banke ponujajo celo posojila z obrestno mero pod 2,0 odstotkov.

Ne le trg nepremičnin, tudi borzni trgi navzgor

V ZDA so borzni trgi spet na poti k novim rekordom. Samo Dow Jones je v preteklem tednu pridobil 3,3 odstotka. Rast, sicer manjšo, so zabeležili tudi pri evropskih indeksih in pri indeksih v azijsko-pacifiški regiji.

Pozitivni zgledi na hitro rastočih trgih so nedvoumno povezni s predvidenimi dodatnimi finančnimi ukrepi za zajezitev negativnih posledic COVID-a v obliki direktnega stimuliranja potrošnje.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Vroč trg nepremičnin – je ta vzdržljiv na dolgi rok?

Trg nepremičnin je še vedno podvržen osnovam – rast trga je pogojena izboljšavam v gospodarstvu in rasti stopnje zaposlenosti. Tako bo še vedno potrebno spremljati gibanje števila primerov COVID!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja