Go to Top

Šifra dejavnosti ob registraciji podjetja – s čim se boste torej ukvarjali?

Šifra dejavnosti ob registraciji podjetja je podatek podjetnika, iz katerega je razvidno s čim se bo podjetnik ukvarjal v svojem podjetju. Ob registraciji podjetja velja pravilo, da se vpiše toliko in tiste dejavnosti s katerimi bo podjetnik začel poslovati. To so lahko različne dejavnosti. Kadarkoli po registraciji podjetja, lahko podjetnik doda dejavnosti med svoje obstoječe dejavnosti podjetja. Kako se torej uredi šifra dejavnosti?

Informativni izračun plače

Pri podjetju DATA d.o.o. lahko registrirate svoj s.p. ali d.o.o., obiščete svojega računovodjo, pravnika, davčnega svetovalca in še veliko več!

Pri nas se že 30 let skušamo približati podjetnikom, ki želijo opravljati svojo dejavnost s počjo usposobljenih strokovnjakov iz svojega področja. Pri DATA d.o.o. lahko najdete takšne strokovnjake za registracijo Vašega podjetja, za vodenje računovodskih knjig in listin, davčno optimizacijo poslovanja  in pripravo pravnih aktov in listin – ki so še tako ključne za pravilno poslovanje.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Pri nas lahko tudi uredite vse, kar je potrebno za zaposlovanje delovne sile – vključno s pripravo pogodbo o zaposlitvi, ter ureditvijo vseh potrebnih aktov in vlog povezanih s tem! Pišite nam na data@data.si za sestanek z našim strokovnjakom!

Šifra dejavnosti, ki je podjetnikova glavna dejavnost

Glavna dejavnost je tista, ki podjetniku prinaša največ prihodka oziroma jo opravlja največ zaposlenih v podjetju.  Preveriti je potrebno, ali ima podjetnik v registru podjetij AJPES vpisano pravilno glavno dejavnost. Spremembo morajo podjetniki sporočiti v 15 dneh od njenega nastanka.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

In kako se šifra dejavnosti doda v podjetje?

Šifra dejavnosti se na dva načina lahko doda v podjetje. Prvi način je ta, da podjetnik obišče Spot točko, kjer mu referent Spot točke pripravi obrazec sprememba podatkov s.p., ki ga podjetnik podpiše. Referent vlogo elektronsko odda na AJPES. V nekaj dneh prejme podjetnik sklep, da je njegova sprememba (v tem primeru dodajanje šifre dejavnosti) uspešno vpisana v register in na AJPES lahko vidi, da je dodana nova dejavnost med njegove obstoječe dejavnosti.

Drugi način, kako se lahko doda šifra dejavnosti, je ta, da podjetnik vlogo pripravi od doma prek portala e-Vem, jo podpiše z digitalnim potrdilom ter pošlje na AJPES.

Na kaj je potrebno paziti, kadar se spreminja glavna šifra dejavnosti?

Kadar se spreminja glavna šifra dejavnosti, mora podjetnik paziti, da ustrezno spremeni še dolgi naziv podjetja, ki mora biti skladen z vsebino in področjem, ki ga zajema glavna dejavnost.

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Katera šifra dejavnosti je v tem obdobju hit?

Šifra dejavnosti, ki ki prevladuje v korona obdobju, je:

  1. 47.910 Trgovina na drobno po pošti ali po internetu
  2. 53.200 Druga poštna in kurirska dejavnost (dostava jedi in hrane na dom, brez priprave

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja