Go to Top

Osebna dostava pošiljk ali kurirska storitev je dejavnost za katero potrebujete le kolo in svoj s.p.!

V zadnjem času videvate po večjih mestih vse več in več mladih kolesarjev s posebnimi nahrbtniki in napisi »osebna dostava hrane iz najljubše restavracije«. Mogoče gre celo za privatnega kurirja bodisi za premožnejšo pravno pisarno ali kakšno farmacevtsko podjetje ali urad. Osebna dostava pošiljk se je razcvetela z zahtevami strank, da imajo nek pristen in zaupanja vreden stik z osebo, ki bo pomembno pošiljko pravočasno dostavila na pravi naslov. Predvsem se da s tako dejavnostjo tudi kaj zaslužiti!

Informativni izračun plače

Osebna dostava je dejavnost, katero se da izpeljati… če imate svoj s.p.!

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Za opravljanje dobičkonosne dejavnosti morate imeti registrirano pravno-organizacijsko obliko kot je status samostojnega podjetnika (s.p.) ali družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Status s.p.-ja ima prednosti ravno v tem, da ga je izjemno lahko, celo brezplačno, registrirati. Po potrebi ga je povsem enostavno tudi zapreti. Morate si plačevati prispevke in davek na dobiček, a imate s tem pokrito tudi delovno dobo, osnovno zdravstveno zavarovanje. V skladu z zakonodajo lahko tudi ponujate svoje storitve na trgu in se oglašujete. Status s.p.-ja je tudi rešitev za nekoga, ki mu je potekel status študenta ali je dopolnil 26 let starosti.

Na registraciji je potrebno registrirati primerno dejavnost

Osebna dostava pošiljk ali kurirska storitev je dejavnost za katero potrebujete le kolo in svoj s.p.!Ko registrirate katerokoli pravno-organizacijsko obliko, kot npr. s.p., morate navesti dejavnosti s katerimi se boste ukvarjali in še posebej za katere nameravate izstavljati račune. Osebna dostava paketov in hrane je zajeta pod dejavnostjo »Druga poštna in kurirska dejavnost« (SKD 53.200). V tej dejavnosti je zajeta storitev dostave na dom naslovnika, dostava jedi in hrane na dom- brez priprave hrane, kot tudi sprejem, usmerjanje, prenos in dostava pisemskih in paketnih pošiljk.

Status s.p.-ja je zanimiv tudi za nekoga, ki namerava izvajati različne dejavnosti ali storitve oziroma se ukvarjati za različnimi stvarmi. Kot že omenjeno mora registrirati pravo dejavnost in seznam teh dejavnosti lahko postopoma in neprestano širi dokler ima s.p. odprt – to tudi brezplačno na naši VEM točki. Doregistracija dejavnosti je za s.p. in d.o.o. namreč povsem enostavna.

Pravni nasvet

Prvič imaš s.p.- potemtakem najverjetneje potrebuješ tudi zanesljiv računovodski servis, ampak prispevki bodo tudi nižji

V kolikor boš prvič odpiral ali odpirala s.p., potem te najbrž skrbi, kako bo z vodenjem knjig? To skrb lahko pomirimo z dejstvom, da ima veliko podjetnikov-začetnikov na začetku nekoga ali neko podjetje, ki skrbi za računovodske strani posla. Tako ste lahko v varnih rokah, če se zaupate našemu računovodskemu servisu Data d.o.o. in postanete ena izmed naših strank.

Četudi je računovodska storitev strošek, si lahko predstavljate kakšen trud za urejanje računovodskih dogodkov si prihranite s storitvijo osebe, ki se na zadevo spozna. Zanesljiv računovodja bi ti povedal, da imaš ob prvem vpisu pravico do olajšave pri znesku, ki ga plačuješ za prispevke. Več o prispevkih in olajšavi zanje si preberi v članku Olajšava za prvi vpis s.p.-ja v register.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja