Go to Top

Zakon o zaščiti prijaviteljev – kako se morajo odzvati podjetja?

Zakon o zaščiti prijaviteljev predstavlja pomembno zaščito za osebe, ki prijavijo kršitev v svojem delovnem okolju, hkrati pa nalaga tudi dodatne obveznosti za zavezance v javnem in zasebnem sektorju. Če v zvezi s tem potrebujete informacije, vam lahko svetujejo naši pravni svetovalci. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530! Hkrati smo vam na voljo tudi, če želite registrirati podjetje!

Izračunajte si plačo

Zakon o zaščiti prijaviteljev – vzpostavitev poti za prijavo

Zakon o zaščiti prijaviteljev z namenom zaščite javnega interesa ureja načine in postopke za prijavo kršitev predpisov v delovnem okolju ter zaščito posameznikov, ki podajo prijavo. Določa, da morajo delodajalci urediti (notranjo) prijavno pot za »žvižgače« oz. osebe, ki prijavijo kršitev. K temu so med drugim zavezani delodajalci, ki zaposlujejo od 50 do 249 zaposlenih. In sicer na način, da se določi poseben elektronski naslov in telefonsko številko ali druge kontaktne podatke za prejem prijav. Hkrati morajo določiti ukrepe za preprečitev razkritja identitete prijavitelja in imenovati zaupnika.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Ustanovite d.o.o. na Dati!

Delodajalci, ki imajo manj kot 50 zaposlenih, vendar več kot 10, pa morajo enako kot zgoraj navedeni delodajalci vzpostaviti notranjo prijavno pot v naslednjih primerih: če svojo glavno registrirano dejavnost opravljajo na področju zdravstva, upravljanja z vodo, odplakami, odpadki, pridobivanja sekundarnih virov ter na področju saniranja okolja in drugega ravnanja z odpadki. Enako velja tudi za določene javne službe, kot npr. ministrstva, upravne enote, vladne službe itd.

Izračunajte si dohodnino 2023

Zakon o zaščiti prijaviteljev – priprava internega akta

Zakon o zaščiti prijaviteljev določa, da notranjo pot prijave in zaupnika vsak delodajalec opredeli v notranjem aktu, v katerem navede:

  • podatke o zaupniku;
  • elektronski naslov, telefonsko številko oz. drugi kontaktni podatek za prejem prijave;
  • postopek prejema notranje prijave in njene obravnave;
  • ukrepe za preprečitev dostopa nepooblaščenim osebam do prejetih prijav
  • način informiranja zaposlenih pri delodajalcu o uporabi notranjih poti za prijavo
  • informacije o postopkih za zunanjo prijavo organom in zunanjo prijavo.

Če potrebujete pomoč pri pripravi tega pravilnika, ali tudi katerega drugega internega akta, vam lahko svetujejo naši pravni svetovalci. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530!

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja