Go to Top

Podražitve v letu 2024 – za katere stvari bomo plačevali več?

Podražitve v letu 2024 so bile pričakovane. Na katerih področjih so nas ali pa še bodo doletele? Nekatere od njih navajamo v nadaljevanju. Mimogrede, če razmišljate o ustanovitvi lastnega podjetja, lahko to brezplačno uredite na Dati. Za več informacij pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Podražitve – elektrika za gospodinjstva in gospodarstvo

S 1. januarjem se je za gospodinjstva začel nov način obračunavanja cene elektrike: po novem je po regulirani ceni obračunane 90 odstotkov porabe, 10 odstotkov pa po tržni ceni. Tržne cene so bistveno višje od zamejenih, tudi za več kot polovico. Z začetkom leta 2024 se je končala tudi regulacija cen elektrike za manjše poslovne odjemalce med energetsko krizo. Po ocenah bo to malim poslovnim odjemalcem strošek elektrike dvignilo za približno 20 odstotkov. Podražitve bodo čutili tudi veliki poslovni odjemalci.

Brezplačno registrirajte podjetje

S.p. – kako ga odpreti?

Podražitve pri poštnih storitvah

Z začetkom letošnjega leta je Pošta Slovenije uvedla nov cenik, ki prinaša povišanje cen. Cene naslovljene direktne pošte, publikacij in prilog, kot tudi izredne dostave in prevzema pošiljk, so se zvišale za 7%. Druge poštne in preostale storitve so višje za 7-9%. Paketne pošiljke, hitra pošta, PG-pošiljke, ekspresni prevoz tovora, mednarodne paketne pošiljke so dražje za 4%. Več bo potrebno plačati tudi za koriščenje mednarodnih storitev.

Normiranci! Kaj je treba vedeti?

Podražitve se obetajo tudi na drugih področjih

Pričakujemo lahko nadaljnje zviševanje trošarin na cigarete, vlada pa naj bi razmišljala tudi o povečanju trošarin na alkoholne izdelke in uvedbo davka na sladke pijače.
Junija se bodo plače javnih uslužbencev uskladile v višini 80 odstotkov inflacije v letu 2023. To bo obremenilo državni proračun, kar se bo najverjetneje odrazilo tudi na podražitvah določenih javnih storitev.

Izračunajte si dohodnino

Če vas podražitve spravljajo v finančno stisko, jo morda lahko rešite tako, da pridobite možnost dodatnega zaslužka. Do njega lahko pridete preko odprtja popoldanskega s.p. To lahko storite ob redni zaposlitvi! Lahko pa greste tudi korak dlje in greste na svoje – odprete redni s.p. ali d.o.o. Za vse informacije smo vam na voljo na Dati. Pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja