Go to Top

Operaterji digitalnih platform – ne pozabite oddati poročila!

Operaterji digitalnih platform v Sloveniji, preko katerih ponudniki prodajajo svoje blago ali storitve tretjim osebam, morajo podatke o teh prodajah v letu 2023 sporočiti Finančni upravi do 31. januarja 2024. V kolikor ste glede te obveznosti v kakršnikoli dilemi, se lahko obrnete na naše davčne svetovalce. Pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si. Mimogrede, na Dati lahko tudi brezplačno registrirate podjetje!

Brezplačno registrirajte podjetje

Kdo je zavezan poročati podatke?

Za poročanje so zavezani operaterji platform, ki drugim prodajalcem omogočajo, da preko platforme uporabnikom ponujajo določene storitve ali blago (osebne storitve, najem nepremičnin, najem kateregakoli prevoznega sredstva ali prodaja blaga) za nadomestilo.
Kadar prodajalec preko svoje spletne strani prodaja svoje izdelke ali storitve, ni zavezan za poročanje podatkov. V kolikor niste prepričani, ali ste zavezani poročanju, je na Fursovih spletnih straneh na razpolago Vprašalnik za samoopredelitev. Ta vas preko vprašanj vodi do informacije, kaj morate storiti v nadaljevanju.

Izračunajte si plačo

davčno svetovanje

Registrirajte d.o.o. brez stroškov

Na kakšen način operaterji digitalnih platform sporočijo podatke Fursu?

Podatke operaterji platform sporočajo v elektronski obliki, in sicer preko sistema eDavki.

Izračunajte si dohodnino

Katere podatke je treba sporočiti?

Fursu je potrebno sporočiti naslednje informacije:

  • identifikacijske podatke o prodajalcih,
  • podatke o prejetih nadomestilih, odtegnjenih provizijah, pristojbinah in davkih,
  • podatke o številu opravljenih dejavnosti,
  • podatke o finančnih računih, na katere je bilo nadomestilo nakazano,
  • v primeru oddajanja nepremičnin v najem pa za vsako nepremičnino še podatek o vrsti, naslovu in identifikaciji nepremičnine ter številu dni najema.

Registrirajte d.o.o. brez stroškov

Kakšna je zakonodajna podlaga, ki operaterjem digitalnih platform nalaga obveznost poročanja?

Evropska unija je z Direktivo Sveta (EU) 2021/514 v letu 2021 uvedla obveznost poročanja za operaterje platform. Določbe so bile v slovenski pravni red prenesene decembra 2022, in sicer z novelo Zakona o davčnem postopku ZDavP-2N.

Če potrebujete več informacij, pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si ter se dogovorite za ponudbo posveta z davčnim svetovalcem.

Prijavite se na novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja