Go to Top

Začasno prebivališče – kdo in kdaj ga mora prijaviti?

Začasno prebivališče v Sloveniji poznamo poleg stalnega prebivališča. Kaj je začasno prebivališče? Kateri zakon ureja začasno prebivališče? Kdaj ga je potrebno prijaviti?

Odprtje s.p. lahko opravite na naši DATA točki!

Kaj je začasno prebivališče?

Kakšna je razlika med stalnim in začasnim prebivališčem? Pri stalnem prebivališču gre za naslov, na katerem oseba stalno prebiva. Gre za središče njegovih življenjskih interesov. To se presoja na podlagi njegovih družinskih, partnerskih, delovnih, socialnih in ekonomskih vezi, ki kažejo, da med posameznikom in naslov, kjer živi obstajajo trajne in tesne povezave. Začasno prebivališče pa je naslov v Republiki Sloveniji, kjer posameznik začasno prebiva – na primer zaradi šolanja, dela ali drugih razlogov.

Opravite informativni izračun plače!

Kdo mora prijaviti začasno prebivališče?

Če državljan ali tujec z dovoljenjem za stalno prebivanje, ki začasno prebiva zunaj naslova stalnega prebivališča (vendar ne pri stanodajalcu ali gostitelju) in bo na tem naslovu prebival več kot 90 dni, mora prijaviti začasno prebivališče. To določa Zakon o prijavi prebivališča (ZPPreb-1). To se prijavi na upravni enoti v osmih dneh od dneva začasne naselitve. Ob tem je treba še poudariti, da je možno imeti prijavljeno le eno začasno prebivališče.

Veste, kakšen regres vas čaka v 2023?

pravno svetovanje

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Prijaviti ga je treba na upravni enoti!

Prijava se uredi na upravni enoti, na območju katere prijavljate začasno prebivališče. Če imate kvalificirano digitalno potrdilo, se lahko začasno prebivališče uredi tudi prek portala e-uprava. Prijavo začasnega prebivališča lahko za posameznika uredi tudi tretja oseba s pooblastilom. Ko se začasno prebivališče prijavlja, je potrebno predložiti veljaven osebni dokument ter dokazilo o pravici do bivanja na naslovu, kjer bo bivališče prijavljeno. To so lahko na primer izjava o (so)lastništvu, najemna pogodba, soglasje (so)lastnika objekta.

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Za kako dolgo se lahko prijavi?

Začasno prebivališče v Sloveniji se lahko prijavi za čas do dveh let oz. za čas veljavnosti dovoljenja za začasno prebivanje, potrdila o prijavi prebivanja ali vizuma za dolgoročno bivanje (če je ta krajši od dveh let). Prebivališče je potrebno znova prijaviti pred njegovim prenehanjem, v kolikor želi oseba po poteka na naslovu še naprej začasno prebivati. Posameznika se lahko v primeru neprijave začasnega prebivališča v določenem roku kaznuje z globo od 200 do 600 evrov.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja