Go to Top

Vzdrževani člani in višine olajšav za leto 2016

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj


Kdo so vzdrževani člani in kakšne so višine olajšav za vzdrževane člane pri napovedi dohodnine za leto 2016?

prednosti_slabosti_samozaposlitve hobi Abeceda poslovanja

Vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane morajo vložiti zavezanci, ki med letom pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka, niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

Prijava na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s hobijem in idejo

Vzdrževani članiOddati jo morate do 6. februarja 2017. Če boste ta rok zamudili, jo boste lahko uveljavljali tudi kasneje kot ugovor na informativni izračun dohodnine.

Kdo so vzdrževani člani?

Vzdrževani člani so lahko osebe, ki:

  • imajo v Sloveniji prijavljeno prebivališče,
  • so državljani Republike Slovenije/druge članice EU/države, s katero ima Slovenija sklenjeno mednarodno pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka.

Prijava na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve

Vzdrževani družinski člani – otroci

Olajšava za otroke se staršem prizna za vsakega vzdrževanega otroka do dopolnjenega 18. leta starosti. Dodatno dokazovanje za uveljavljanje olajšave tudi za otroke, ki so že polnoletni, ni potrebno. “Če v postopku nadzora Finančna uprava RS (Furs) ne pridobi podatkov po uradni dolžnosti od drugih organov, potem pozove davčnega zavezanca, da mu naknadno predloži dokazila,” so že pred kratkim pojasnili za naš portal.

 

Vzdrževani družinski člani Olajšava se prizna, če:
Otrok do 18. leta starosti(Se samodejno upošteva kot vzdrževani družinski član.)
Otrok od 18. do 26. leta starostiNeprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji in ni zaposlen ter ne opravlja dejavnosti in nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega družinskega člana.
Otrok, starejši od 26 let Izpolnjuje zgornji pogoj in se vpiše na študij do 26. leta starosti, in to največ za šest let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ za štiri leta od dneva vpisa na podiplomski študij.
Otrok, starejši od 18 letSe upošteva tista oseba, ki se ne izobražuje in je za delo sposobna, če je prijavljena pri službi za zaposlovanje in živi s starši oziroma posvojitelji v skupnem gospodinjstvu, kadar nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega družinskega člana.
Otrok, ki potrebuje posebno nego in varstvo Se upošteva tista oseba, ki ima pravico do dodatkov za nego otroka v skladu z Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
Olajšava se zavezancu ne prizna v primeru, da ima otrok zaradi zdravljenja, usposabljanja, vzgoje ali šolanja v zavodu, brezplačno oskrbo, razen če dokaže, da tudi v tem času materialno skrbi za otroka.
Otrok vseh starostiSe upošteva oseba, ki je v skladu s Predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, nezmožna opravljati delo.

Izračun dohodnine 2016 – olajšava za otroke

Posebna letna olajšava za otroke v letu 2016:

  • za prvega vzdrževanega otroka 2.436,92 evra (mesečno 203,08 evra),
  • za drugega vzdrževanega otroka 2.649,24 evra (mesečno 220,77 evra),
  • za tretjega vzdrževanega otroka 4.418,54 evra (mesečno 386,21 evra),
  • za četrtega vzdrževanega otroka 6.187,85 evra (mesečno 515,65 evra),
  • za petega vzdrževanega otroka 7.957,14 evra (mesečno 663,09 evra),
  • za vsakega nadaljnjega vzdrževanega otroka se višina olajšave poveča za 1.769,30 evra (mesečno 147,44 evra) glede na višino olajšave za predhodnega otroka,
  • za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, 8.830 evrov (mesečno 735,83 evra).

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Vzdrževani družinski člani – drugi

Uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane ni namenjeno samo otrokom, ampak tudi drugim družinskim članom. Za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana, ki ni otrok, letna olajšava znaša 2.436,92 evra (mesečno 202,08 evra).

Vzdrževani družinski članOlajšava se prizna, če:
Zakonec ali zunajzakonski partnerSe upošteva oseba, ki ni zaposlena in ne opravlja dejavnosti, če nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana.
Za zakonca velja oseba, ki živi z zavezancem v zakonski zvezi. Velja tudi oseba, ki je zunajzakonski partner, če živi z zavezancem najmanj eno leto v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerij v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo.
Razvezani zakonec zavezancaMu je s sodbo oziroma dogovorom, sklenjenim po Predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerij, priznana pravica do preživnine, ki jo plačuje zavezanec.
Starši oziroma posvojitelji zavezancaNimajo lastnih dohodkov za preživljaje ali so ti manjši od višine za osebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana in živijo z zavezancem v skupnem gospodinjstvu ali so v institucionalnem varstvu v socialnovarstvenem zavodu in zavezanec krije stroške teh storitev.
Pod enakimi pogoji se olajšava upošteva tudi staršem oziroma posvojitelji zavezančevega zakonca, če zakonec ni zavezancev za dohodnino.
Drug član kmetijskega gospodinjstvaSe upošteva oseba, ki pri zavezancu, katerega je pretežni del dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, sodeluje pri doseganju dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, če nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana in pod pogojem, da njegov otrok, zakonec, starši ali posvojitelji zanj ne uveljavljajo posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana. Tedaj kot vzdrževani družinski član zavezanca velja tudi otrok kmečkega gospodinjstva.

Prijava na izobraževanje Abeceda poslovanja

  • Ali ste vedeli? Samostojni podjetniki, ki poslujejo na podlagi normiranih odhodkov, ne morejo uveljavljati nobenih olajšav!

Komentarjev (15)

  • ostruh gregor 19. Januarja 2017 - 13:59 Odgovori

    lp! mesečno plačujem preživnino za 2 otroka skupno 320 ev .Zanima me,ali lahko uveljavljam samo jaz olajšavo, lahko se zgodi, da bo partnerka, ki prejema itak preživnino želela še to.

    • Monika Kern 20. Januarja 2017 - 11:09 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujem se vam za vaše vprašanja.

      Predlagam vam, da se oglasite na svetovanju pri naših davčnih strokovnjakih. Cena ure svetovanja znaša 120,00 EUR plus DDV.

      Če se boste odločili za svetovanje, prosim sporočite, da vam pripravimo ponudbo in vas povežemo s svetovalcem.

      Lep pozdrav,

      Data d. o. o.

    • Janja Zupančič 6. Februarja 2017 - 12:21 Odgovori

      G.Ostruh Gregor,vi vpišite olajšavo za oba otroka in seveda tudi vaš prispevek v obliki preživnine,davčna vam bo pa upostevala v olajsavo znesek,katerega ste prispeval,razliko pa bo dobila mati.

  • Monika Stajnko 23. Januarja 2017 - 22:48 Odgovori

    Kolikor je meni znano imata pravico z bivso partnerico oba uveljavljati olajsavo…tako da ce bo dala ona otroke v olajšavo se vama bo delilo na pol. Pol leta eden pol leta drugi. Ne morete pa nič proti temu. K večjemu ima ona več pravic ker (predvidevam) otroka živita z njo… Če se motim naj me kdo popravi. Jaz sem dobila take informacije ker je moj primer podoben..lp

    • Janja Zupančič 6. Februarja 2017 - 12:57 Odgovori

      Ne deli se na pol,ampak tistemu ki plačuje preživnino,se le ta uposteva v istem znesku kot olajsava.Torej če je mesečni prispevek 320€×12=3840€ in tolijto olajsave se prizna,razliko pa dobi v tem primeru mati.

  • Tea Podpečan 31. Januarja 2017 - 12:11 Odgovori

    Pozdravljeni. Zanima me, kaksen je cenzus za vzdrzevane clane. Partner bi me dal v olajsavo. Od januarja do marca sem delala preko podjemne pogodbe. Od maja pa sem na porodniski.

  • Tanja Sekuti 31. Januarja 2017 - 13:26 Odgovori

    Lep pozdrav, pišeta lahko oba olajšavo za oba otroka za 12 mesecev, nato pa upoštevajo vsakemu pol.

  • Mateja Redenšek 31. Januarja 2017 - 17:40 Odgovori

    Pozdravljeni,
    hči je v letu 2016 opravljala študentsko delo.
    Zanima me, če jo lahko upoštevam za kakšen mesec kot vzdrževanega člana ali te pravice nimam.

    • Monika Kern 1. Februarja 2017 - 10:13 Odgovori

      Spoštovani,

      glede na vaše konkretno vprašanje glede uveljavljanja olajšave vam pri izračunu lahko pomagajo naši davčni strokovnjaki. Če se boste odločili za strokovno-davčno svetovanje, nas lahko pokličete na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si. in poslali vam bomo ponudbo. Prijeten dan, Data d. o. o.

  • Polona Lošdorfer 6. Februarja 2017 - 12:32 Odgovori

    Ali lahko uveljavlja partner tudi mene, glede na to da nisem Zaposlena vendar zaradi otroka s posebnimi potrebami prejemam dodatek za nego in nadomestilo za izgubljeni dohodek? In kako je z uveljavljanjem otroka z pp?

    • Monika Kern 6. Februarja 2017 - 15:42 Odgovori

      Spoštovani, glede na vaš konkretni primer vam lahko naši davčni strokovnjaki pripravijo izračun. Cena 60-minutnega strokovno-davčnega svetovanja je 120 + DDV. V kolikor bi se za to odločili, nas lahko kontaktirate na 01 600 1530 ali na data@data.si in pripravili vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • tomaz flajs 6. avgusta 2017 - 10:04 Odgovori

    pozdravljeni,kot sin za mamo doplacujem mesecno 550 evrov za dom upokojencev,zanima me ali sem upravicen do olajsave ali ne in ce sem,kako lahko to uredim?hvala

    • Dominika Ahačič 7. avgusta 2017 - 8:48 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vprašanje. Davčnih olajšav za tovrstne izdatke žal ni.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • Jan Košiček 3. Novembra 2017 - 9:51 Odgovori

    Pozdravljeni, zanima me, ali starši lahko uveljavljajo olajšavo za otroka, ki se poroči, in sta oba mladoporočenca še študenta. Zanima me, ali je za uveljavljanje olajšav potrebno podpisati preživninski sporazum, ali pa se olajšava uveljavlja kot doslej, dokler se vsaj eden od mladoporočencev ne zaposli.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja