Go to Top

Vrste podjetij, ki jih lahko ustanovite na DATA točki – katere so?

Vrste podjetij, ki jih ustanavljate pri nas!

Vrste podjetij, ki jih je mogoče ustanoviti na DATA točki so samostojni podjetnik, družba z omejeno odgovornostjo in dopolnilna dejavnost v obliki popoldanskega s.p. Kaj se mi najbolj izplača? S.p. ali d.o.o.? Lahko začnem kot s.p. in se kasneje preoblikujem v d.o.o.? Imam lahko poleg d.o.o. še s.p.? To so pogosta vprašanja, ki jih naslavljate na naše svetovalce. Za dodatna informacije smo vam na voljo na 01/600-1530 ali pa na data@data.si!

Informativni izračun plače

Vrste podjetij in njihove posebnosti

Za te tri vrste podjetij lahko rečemo, da obstajajo razlike glede pogojev za njihovo ustanovitev, glede pogojev poslovanja, odgovornosti podjetnikov, obdavčitve in stroškov poslovanja. Zato je dobro pred začetkom podjetniške poti izbrati čim več informacij, saj vam izbira ustrezne oblike podjetja, omogoča lažje poslovanje in lažji vstop na podjetniško pot.

Preberite tudi Bolniška odsotnost – kaj je drugače z marcem?

Vrste podjetij in pogoji za ustanovitev

Splošen pogoj, ki velja za vse vrste podjetij, ki jih lahko ustanovite na DATA točki je, da nosilec dejavnosti in družbenik družbe, ne smeta biti davčna dolžnika. Postopek registracije na DATA točki je potrebno opraviti osebno in podpisati vso dokumentacijo, ki se pripravi pri postopku. Izjema je samostojni podjetnik, ki lahko pooblasti drugo osebo, da v njegovem imenu opravi postopek registracije s.p. V primeru d.o.o. pa pooblaščenje oseb za ustanovitev podjetja na DATA točki ne pride v poštev. Za namen ustanovitve mora d.o.o. pripraviti najmanj 7.500,00 evrov kapitala, medtem ko s.p. kapitala za vpis v register podjetij ne potrebuje. S.p. lahko ustanovi ena oseba (nosilec dejavnosti), d.o.o. pa ima lahko do 50 družbenikov.

 PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

podjetniško svetovanje

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

Vrste podjetij in pogoji poslovanja

Za vse vrste podjetij se pogoji poslovanja nanašajo na dejavnosti in pogoje za opravljanje dejavnosti. Pisali smo že, da v Standardni klasifikaciji dejavnosti obstaja več vrst dejavnosti – regulirane, neregulirane in obrtne dejavnosti. Vse vrste podjetij lahko opravljajo raznorazne dejavnosti, ni omejitev, da določene vrste podjetij ne bi smele opravljati katerih dejavnosti. Prav tako morajo vse vrste podjetij, če opravljajo regulirane ali obrtne dejavnosti izpolnjevati posebne pogoje za opravljanje teh dejavnosti. Kot smo že pisali, izobrazba za ustanovitev podjetja ni pogoj, je pa dostikrat pogoj za opravljanje določenih reguliranih, sploh pa obrtnih dejavnosti.

Preberite tudi – Minimalna plača 2022 uradno 1074,43 evra!

Vrste podjetij, odgovornost, obdavčitev in prispevki za socialno zavarovanje

Samostojni podjetniki (tudi dopolnilna dejavnost) za poslovanje svojega podjetja odgovarjajo z vsem svojim premoženjem (absolutna odgovornost). Družbeniki d.o.o. odgovarjajo do zneska deleža kapitala v družbi. Dobiček pri s.p. je obdavčen po dohodninski lestvici, dobiček v d.o.o. pa z 19 odstotki. S.p. s sredstvi na računu prosto razpolaga. D.o.o. mora za vsak odliv z računa imeti ustrezen dokument (račun, potni nalog …). Prispevki za socialno zavarovanje znašajo v letu 2022 pri s.p. 451,41 evra, pri popoldanskem s.p. znašajo pavšalni prispevki 78,68 evra, poslovodje v d.o.o. pa mesečno plačujejo 677,13 evrov prispevkov.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Bodoči podjetniki, če bi se želeli posvetovati prav glede vaše situacije pred ustanovitvijo ene od vrste podjetij, ki jih ustanavljamo na DATA točki, pišite za individualno svetovanje na data@data.si ali pa nas pokličite na 01/600-1530. Svetovalci podjetja DATA vam bodo pomagali, da boste pripravljeni vstopili v svet podjetništva.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja