Go to Top

Višja gospodarska rast za letos – celo nad pričakovano!

Višja gospodarska rast za Slovenijo, nekatere države v recesiji?

Višja gospodarska rast za Slovenijo je napoved Evropske komisije. Ta naj bi letos dosegla celih 6,2 odstotka – boljše od pričakovanj poleti!. Slabša pa je napoved za leto 2023. A za leto 2024 so napovedi ponovno boljše. Kako se napoved za Slovenije razlikuje od celotne Evrope? Čemu prepisujejo spremembo napovedi? Bo napovedano rast okrnila inflacija?

Odprite s.p. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Še višja gospodarska rast, kakor so jo napovedovali maja in junija!

Julijska napoved za leto 2022 za Slovenijo je bila 5,4 odstotka. To je 1,7 odstotne točke višja gospodarska rast kot je bilo napovedano maja letos. Še novejši podatki so celo bolj optimistični. Za letos Evropska komisija napoveduje 6,2 odstotno rast!

Letos naj bi v EU po podatkih komisije zabeležili 3,3 % gospodarsko rast. V območju evra (vključujoč Hrvaško, ki naj bi sicer uradno prevzela evro šele s 1.1.2023) pa je predvidena rast za 3,2 %. Napovedi kažejo, da bo v Sloveniji precej višja gospodarska rast kot bo evropsko povprečje.

Informativni izračun plače

Prihodnje leto naj bi rast še vedno med višjimi v skupini EU

Malce slabša je napoved za leto 2023, saj je v zadnjem poročilu Evropske komisije ta zmanjšana pod en odstotek – na 0,8 %. A kljub temu bo tudi v 2023 višja gospodarska rast Slovenije od večine ostalih držav Evropske unije.

V letu 2023 naj bi bila zabeležena višja gospodarska rast slovenskega gospodarstva tako v primerjavi s povprečjem držav članic EU, kot tudi tistih držav z evrom. V obeh primerih naj bi rast teh skupin držav dosegla 0,3 %.

Rast slovenskega BDP naj bi bila po teh podatkih nižja le od Cipra, Malte, Irske, Španije, Luksemburga in Romunije ter Hrvaške. Slednja pa naj bi hkrati s 1.1.2023 postala članica evro-kroga s prevzemom evra.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Višja gospodarska rast navkljub višji inflaciji

Evropska komisija za letos napoveduje Sloveniji 9,2-odstotno inflacijo – celih 1,6 odstotnih točk več kot poleti. V naslednjem letu pa naj bi se inflacija v Sloveniji gibala pri 6,5 odstotka. V EU naj bi inflacija letos znašala 9,3 odstotka, v območju evra pa 8,5 odstotka. Inflacijsko povprečje držav evra naj bi v letu 2023 pri tem znašalo 6,1 odstotka in 7,0 odstotka za države EU.

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Popravljena višja gospodarska rast tudi pri napovedi za 2024

Ponovno naj bi bila višja gospodarska rast za Slovenijo v 2024, ko naj bi znašala 1,7 odstotka. Po napovedi naj bi bila nekoliko višja od EU in evro-območja. Gibanje inflacije v 2024 naj bi se v Sloveniji ustalilo pri 3,5 odstotka.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

V več drugih državah EU ni napovedana višja gospodarska rast, temveč recesija!

Evropska komisija napoveduje drugim državam v EU že za zadnje četrtletje 2022 recesijo. Razlog temu naj bi tičal v nadaljevanju velikega trenda negotovosti povezanega z vojno v Ukrajini, visokih stroškov energentov in elektrike ter posledičnega zmanjšanja kupne moči Evropejcev.

Po napovedih Evropske centralne banke (ECB) naj bi ta bila za naslednje leto pripravljena višati obrestne mere, četudi bi to škodovalo gospodarski rasti. Kot glavni povod za to naj bi ECB videla v zasledovanju njenega glavnega cilja – zmanjševanju inflacije. Tudi kreditiranje na evro območju bo okrnjeno v naslednjem obdobju.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja