Go to Top

Recesija – se bo svet kmalu znašel na robu globalne recesije?

Recesija je zelo verjetna, napoveduje IMF

Recesija – Mednarodni denarni sklad (IMF) je znižal napoved letošnje gospodarske rasti. Ali je svetovna recesija neizogibna?

Ustanovitev d.o.o. – opravite jo na DATA točki!

IMF znižal napoved letošnje gospodarske rasti

V najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih je IMF še dodatno znižal napoved letošnje svetovne gospodarske rasti na 3,2 odstotka. Aprila je to napoved že znižal s 4,4 odstotka na 3,6. Razloge za znižanje napovedi gre iskati v pospešeni inflaciji ter upočasnitvi gospodarske aktivnosti v ZDA ter na Kitajskem. Sklad je še opozoril, da je možna tudi globalna recesija, saj bi se stanje lahko še poslabšalo.

Uporabite kalkulator za informativni izračun plače!

Obeti so se močno poslabšali

Zadnja recesija je bila dve leti nazaj in svet bi lahko kmalu udarila nova recesija, je mnenje nekaterih ekonomistov. Lanskemu začasnemu okrevanju gospodarstva po pandemiji covida-19 so v letošnjem letu sledili novi negativni dogodki, zato so se začela povečevati tveganja, še navaja poročilo IMF.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

podjetniško svetovanje

Preberite še – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Recesija neizogibna zaradi trenutnih razmer?

Svetovno gospodarstvo, ki je bilo zaradi pandemije covida-19 že precej načeto je še dodatno prizadela vojna v Ukrajini. Ta je povzročila visoke podražitve hrane in energije po vsem svetu. Centralne banke (med njimi tudi ECB) so zato zvišale obrestne mere. Prav tako je v težavah gospodarstvo na Kitajskem – največja razloga sta zaprtja zaradi covida ter nepremičninska kriza. V ZDA agresivno dviganje obrestnih mer s strani ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) upočasnjuje rast ameriškega gospodarstva.

Odpreti s.p. ali d.o.o.? Kakšne so razlike?

Recesija ena največjih v zadnjih 50 letih?

IMF še izpostavlja, da obeti niso dobri in da je recesija zelo verjetna. Če se bo najslabše napovedi uresničile, bo svetovno gospodarstvo doživelo enega najhujših zlomov v zadnjih 50 letih. Posledice vojne v Ukrajini in potencialna prekinitev dobave ruskega plina v Evropo ter vse višje cene hrane oz. pomanjkanje, bi lahko vodilo celo v lakoto. Recesija bi lahko bila povzročena zaradi vseh teh dejavnikov. Spremljala pa bi jo pospešena stagflacija, še piše v poročilu. V letu 2023 bo po napovedih svetovna gospodarska rast dosegla 2 odstotka. Od leta 1970 je bila svetovna gospodarska rast počasnejša le petkrat. Je recesija torej neizbežna?

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja