Go to Top

Dvig obrestnih mer – ECB obrestne mere dvignila že sedmič zapored!

Dvig obrestnih mer je prišel kot posledica odločnosti Sveta ECB, da inflacijo vrne na ciljno 2-odstotno raven. Pri tem Svet ECB zagotavlja, da je pripravljen vztrajati kolikor časa bo to potrebno in pri tem uporabiti vse finančne inštrumente, ki so mu na voljo.

V primeru, da vaše podjetje potrebuje pomoč s soočanjem finančnih izzivov se lahko obrnete na naše finančne svetovalce. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si

Informativni izračun plače

Dvig obrestnih mer za vse tri ključne obresti

Svet ECB je prišel do odločitve, da dvigne vse tri ključne obrestne mere za 25 bazičnih točk. To pomeni, da se bo obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja zvišala na 3,75 %, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila na 4,00 %, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega depozita pa na 3,25 %. Dvig obrestnih mer bo prišel v veljavo 10. maja 2023. S tem bodo obrestne mere najvišje po letu 2008.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Zakaj se je Svet ECB odločil za ponovni dvig obrestnih mer?

Odločitev Sveta Evropske centralne banke naj bi prišla kot posledica inflacijskih obetov, ki še naprej ostajajo previsoki. Nove informacije potrjujejo ocene srednjeročnih inflacijskih napovedi, ki jih je Svet Evropske centralne banke oblikoval na prejšnji seji. Čeprav se je skupna inflacija v zadnjih mesecih znižala pa temeljni cenovni pritiski ostajajo visoki. Hkrati pa je nejasno kako hitro se prenašajo ukrepi sprejeti na prejšnjih sejah v realno gospodarstvo. Po navedbah strokovnjakov vplivajo spremembe v ceni zadolževanja vpliv na gospodarstvo z vsaj polletnim zamikom.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Dvig obrestnih mer – prihajajo še novi dvigi?

Po ocenah analitikov bosta zadnjemu dvigu obrestnih mer sledila še dva dviga obrestnih mer. Oba dviga naj bi dvignila obrestne mere še za 0,25 odstotne točke, potem pa naj bi se obrestne mere do konca leta ustalile na doseženih ravnih. Svet Evropske centralne banke sicer trdi, da bodo njihove prihodne odločitve odvisne od tekočih podatkov, ki bodo Svetu razkrili inflacijske obete in intenzivnost prenosa denarne politike.

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

Spremembe tudi v programih odkupovanja vrednostnih papirjev

Evropska centralna banka je tudi sporočila, da bo prišlo do zmanjšanja portfelja v okviru kriznih programov odkupovanja vrednostnih papirjev (APP). Do konca junija bo Evropska centralna banka še naprej odkupovala za 15 milijard vrednostnih papirjev na mesec, z julijem pa se bo v celoti zaključilo ponovno investiranje zapadlih glavnic. S tem namerava Svet ECB nadaljevati krčenje bilančne vsote na podlagi APP.

V primeru, da vaše podjetje potrebuje pomoč s soočanjem finančnih izzivov se lahko obrnete na naše davčne svetovalce. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja