Go to Top

Marčevska inflacija na letni ravni 10,5-odstotna!

Marčevska inflacija v Sloveniji je bila na letni ravni 10,5-odstotna. Na mesečni ravni pa se cene v povprečju niso spremenile. Kaj je najbolj vplivalo na inflacijo na letni ravni?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

Marčevska inflacija – kaj je najbolj vplivalo?

Kot že omenjeno je bila marčevska inflacija na letni ravni v Sloveniji 10,5-odstotna. K temu so največ prispevale višje cene hrane in električne energije. Na slednje je vplivala tudi delna odprava ukrepov za omilitev posledic energetske draginje, ki so bili uvedeni lani marca. Cene blage so se v povprečju zvišale za 12,4 %, cene storitev pa za 6,9 %. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 15,7 %. Poltrajno blago se je podražilo za 6,1 %, trajno blago pa za 5,9 %. Podatki Sursa še kažejo, da so največ k marčevski inflaciji na letni ravni prispevale za 19,1 % višje cene hrane. Meso se je denimo podražilo za 18,2 %, kruh in izdelki iz žit za 20,1 %, sir in jajca pa celo za 24,4%. Da je bila marčevska inflacija tako visoka so vplivale tudi visoke cene električne energije. In sicer so se te zvišale za 49 %. Višje cene električne energije so inflacijo zvišale za 1,2 odstotne točke.

Opravite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Na mesečni ravni se cene niso spremenile

Če je bila letna marčevska inflacija 10,5-odstotna, pa se cene na mesečni ravni v povprečju niso spremenile. Najbolj so sicer zvišale cene v skupini oblačila in obutev (za 7,2 %). Te so k mesečni inflacije prispevale 0,4 odstotka. Oblačila so bila dražja za 9,1 %, obutev pa za 3,2 %. Za 7,2 % so se podražili tudi medicinski proizvodi, pripomočki in opreme. Ti so inflacijo zvišali za 0,3 odstotne točke. Cene hrane so bile višje za 1,1 % in so k mesečni inflaciji prispevale 0,2 odstotne točke. Zelenjava se je na mesečni ravni podražila za 3,7 %, meso pa za 1,1 %. Po 0,1 odstotne točke pa so prispevale še višje cene v oskrbi z vodo (za 4,7 %) ter v skupini drugi rekreacijski predmeti, vrtnarjenje in male živali (za 2,3 %). Inflacijo na mesečni ravni pa so ublažile pocenitve počitniških paketov (cenejši za 22,4 %), trdna goriva (cenejša za 4 %) ter gospodinjsko pohištvo (cenejše za 2,2 %).

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Marčevska inflacija s harmoniziranim indeksom 10,4-odstotna

Letna rast cen, merjena s hamroniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin pa je bila 10,4-odstotna. Na mesečni ravni je bila rast 0,5-odstotna, so še pokazali podatki Sursa.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja