Go to Top

Recesija maloverjetna – analiza nakazuje stabilnost bančnega sistema

Recesija je glede na zaključke analize Evropske Unije maloverjetna, bančni sistem pa je po besedah viceguvernerja Banke Slovenije Primoža Dolenca stabilen. Evropski bančni sistem je ob bančnih pretresih v Združenih Državah Amerike in Švici dokazal svojo trdnost.

Potrebujete v vašem podjetju finančno pomoč? Obrnite se na finančne svetovalce podjetja Data! Na posvetovanje se lahko naročite preko telefonske številke 01/600-1530 ali pa jim pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Zakaj recesija vendarle ni na obzorju?

Po besedah viceguvernerja Banke Slovenije je stabilnosti evropskega bančnega sistema predvsem pripomogla vpeljava baselskih standardov. Ti, v primerjavi z Združenimi Državami Amerike, v Evropi veljajo za vse banke. Za razliko od ZDA, so implementirani ne glede na njihovo velikost. Ob temu je Primož Dolenc tudi izpostavil, da analize pričakujejo, da recesija ne bo zajela naše širše okolice v letošnjem letu, čeprav se je gospodarska rast umirila.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

davčno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kako pa je z inflacijo?

Kljub temu, da evropski držav recesija po vseh napovedih ne bo prizadela, pa je vseeno pomembno spomniti, da inflacija ostaja visoka. Aprilska letna inflacija je bila na 9,4 – odstotna, kar je bistveno višje od cilja denarne politike. Ob tem pa je tudi Svet Evropske centralne banke že sedmič zapored dvignil obrestno mero, kar bo zagotovo vplivalo na evropska gospodarstva.

Ob teh izzivih razmere v evropskih gospodarstvih kljub pozitivnim napovedim poročila o finančni stabilnost še naprej ostajajo dokaj negotove. Po besedah direktorja oddelka Finančna stabilnost in makrobonitetna politika na to predvsem vplivajo visoka inflacija, vse višje obrestne mere in vojna v Ukrajini.

Koliko znaša splošna davčna osnova?

Kakšen pa je finančni položaj gospodinjstev?

Čeprav v državah Evropske Unije v letošnjem letu recesija po vsej verjetnosti ne bo nastopila, pa se je še vedno potrebno vprašati o finančnem položaju gospodinjstev. Po ugotovitvah Banke Slovenije je položaj gospodinjstev in nefinančnih družb lani ostal razmeroma dober, poslovanje podjetij pa je kljub negotovim razmeram ostalo stabilno.

So pa v Banki Slovenije za tveganje označili cene nepremičnin, ki ostajajo nad evropski povprečjem. Ta napoved prihaja kljub temu, da določeni podatki nakazujejo, da bi v naslednjih četrtletjih prišlo do znižanja cen. Pri tem so tudi zaznali zmanjševanje povpraševanja po stanovanjskih posojilih.

Mimogrede! V primeru, da ste naleteli na davčni izziv, ki zahteva strokovno pomoč, vam lahko pomagajo naši davčni svetovalci! Na posvetovanje se lahko naročite prek telefonske številke o1/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja