Go to Top

Hrvaška kuna se poslavlja – s 1. januarjem bodo prevzeli evro!

Hrvaška kuna bo le še do konca leta in to najverjetneje pri ceni približno 7,53 evra!

Hrvaška kuna se seli v zgodovino! Evropska komisija je odločila, da so kriteriji Hrvaške za vstop med države z evrom izpolnjene. Vstop je predviden s 1. januarjem 2023. Do takrat bo veljalo dvojno označevanje cen, hrvaška kuna – evro. Tega se najverjetneje še spomnite s časa opuščanja slovenskega tolarja!

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Hrvaška kuna in draginja ob prevzemu Evra, potem pa še draginja zaradi globalne krize!

Vstop Hrvaške med države evra je težko pričakovan, a prihaja prav v času izredno turbulentnih razmer – tako za Hrvaško, kot Unijo. Hrvaška kuna se bo poslavljala prav v času, ko vse države članice pesti visoka inflacija. Tudi naftna kriza, draginja energentov in nenazadnje nesigurnosti povezane s korono v jeseni so vse pomisleki, ki jih imajo hrvaški državljani, preden se hrvaška kuna opusti.

Strah hrvaških državljanov je tudi pred t.i. tiho draginjo, ko se bo hrvaška kuna zamenjala za evro. Takšno draginjo navadno občutijo države članice, v času prevzema evra. Vprašanja imajo tudi o tem, kako bo z obrestmi na posojila in kredite.

Informativni izračun plače

Hrvaška kuna se poslovi in evro postane valuta vseh 20 držav članic!

V postopku prevzema evra so poleg Hrvaške še druge države – Bolgarija, Češka, Madžarska, Poljska, Romunija in nenazadnje Švedska. Med njimi sta le Hrvaška in Švedska državi, ki izpolnjujeta kriterij stabilnosti cen. V poročilu Evropska komisija navaja, da le Hrvaška izpolnjuje vse štiri kriterije nominalnega konvergenčnega merila. Hrvaška izpolnjuje tudi zahtevo skladnosti zakonodaje s pogodbo in statutom evropskega sistema centralnih bank.

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI  WEBINAR  ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Čaka se le še na Evropski parlament in ECB, a problemov ni predvideti!

Do potrditve Evropskega parlamenta in Evropske centralne banke (ECB) bo predvidoma prišlo v prvi polovici julija. Predvidenih ni nobenih zapletov.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Zakaj evro in ne hrvaška kuna?

Evro ima poleg stabilnosti tudi prednost da je, podobno kot ameriški dolar, v mednarodnih krogih priznan kot rezervna valuta. Evro je v večini vidikov podedoval status nemške marke, ki je bila dolgo časa druga najpomembnejša valuta na svetu. Za ameriškem dolarjem, ki predstavlja približno 60 % globalnih rezerv, se evro ponaša z drugim mestom, pri približno 20 % deležem vseh globalnih rezerv. Sledita mu britanski funt in japonski jen, s približno 5 % deležem vsak.

Ne le hrvaška kuna, tudi druge države so že vezale svojo valuto na evro – danska krona, bolgarski lev, nekatere afriške države (CFA Frank), bosanska marka in severnomakedonski denar in nekatera povezana otočja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja