Go to Top

Inflacija v EU 5,3-odstotna, največji krivec višje cene energije!

Inflacija v EU decembra 5,3-odstotna

Inflacija v EU je decembra na letni ravni znašala 5,3 odstotka, v območju z evrom pa 5 odstotkov. S tem je bila v obeh območjih za 0,1 odstotne točke višja kot lanskega novembra. Mimogrede, se odločate za ustanovitev podjetja? Odprite s.p. ali ustanovite d.o.o. na naši Data točki! Za dodatne informacije smo dosegljivi na telefonski številki 01/600-1530 in na elektronskem naslovu data@data.si.

Informativni izračun plače

Inflacija v EU – kaj je najbolj vplivalo na inflacijo?

Na letno inflacijo decembra lani so najbolj vplivale višje cene energije (te so inflacijo zvišale za 2,46 odstotne točke). Sledile so cene storitev (za 1,02 odstotne točke), neenergetskih industrijskih dobrin (za 0,78 odstotne točke) ter cene hrane, alkohola in tobaka (za 0,71 odstotne točke).

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Kje je bila letna inflacija v EU najvišja in kje najnižja?

Najvišja inflacija v EU je bila lani decembra v Estoniji (kar 12-odstotna), v Litvi (10,7-odstotna) ter na Poljskem (8 %). Najnižjo stopnjo inflacije pa so imele Malta (2,6 odstotka), Portugalska (2,8 odstotka) ter Finska (3,2 odstotka). V primerjavi z novembrom se je letna stopnja inflacije znižala v sedmih državah članicah. Nespremenjena je ostala v dveh, medtem ko se je zvišala v 18 članicah. V Sloveniji je bila decembra 2021 lani letna stopnja inflacije 5,1 odstotka, mesečna stopnja pa 0,1 odstotka.

PREVERITE PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO NA DATI!

Kaj pa mesečna inflacija v EU?

Mesečna stopnja inflacije je decembra lani v območju z evrom znašala 0,4 odstotka, v Evropski Uniji pa 0,5 odstotka. Tako kot letna inflacija je bila tudi mesečna inflacija najvišja v Estoniji (3,2 odstotka). Sledili pa sta Poljska in Nizozemska (mesečna inflacija je bila 0,9 odstotna). V nekaterih državah pa so na mesečni ravni zabeležili deflacijo. Ta je bila na Danskem (-0,6 odstotka), v Luksemburgu (-0,4 odstotka), na Cipru (-0,3 odstotka) ter na Finskem (-0,1 odstotka) je sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na naše e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja