Go to Top

Najem kredita v tujini – davčne posebnosti, ko gre za tujo banko

Najem kredita v tujini privede do plačila obresti in davka

Najem kredita pri finančnih organizacijah (bankah) je stalnica pri zavezancih, bodisi fizičnih osebah bodisi pravnih osebah. Tokrat predstavljamo posebnosti, ko je najem kredita opravljen pri tuji banki. Pri plačilu obresti iz naslova kredita je namreč podjetje v Sloveniji dolžno obračunati in plačati tako imenovan davčni odtegljaj, skladno z Zakonom o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2). V primeru morebitnih vprašanj lahko kontaktirate naše davčne svetovalce in se dogovorite za termin plačljivega svetovanja! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Izračunajte si plačo!

Najem kredita v tujini – davčni odtegljaj od obresti

Davčni odtegljaj od kreditnih obresti se plačuje, ko je najem kredita urejen preko tuje banke. Izjema so obresti kreditov, ki jih najema Republika Slovenija (RS) oziroma pooblaščena institucija, kateri RS daje poroštvo. Prav tako se davčni odtegljaj ne odtegne od obresti, ki jih plačujejo banke. Izjema za izračun davčnega odtegljaja so tudi zamudne obresti. Na podlagi 70. člena ZDDPO stopnja davčnega odtegljaja znaša 15 odstotkov.

Želite registrirati s.p.?

davčno svetovanje

PRIJAVITE SE NA WEBINAR – KAKO ZASLUŽITI S HOBIJEM?

Najem kredita v tujini – primer izračunov davčnega odtegljaja

Najem kredita v Hong Kongu

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Višina kredita po pogodbi: 30.000 evrov

Plačilo obroka: 1.000 evrov

Vključene obresti: 50 evrov

Davčni odtegljaj: 50 * 15 % = 7,5 evrov za plačilo

Ob plačilu obroka je potrebno preko eDavkov izpolniti in oddati obrazec ODO ter plačati znesek na ustrezen prehodni vplačilni račun.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Najem kredita v Rusiji

Višina kredita po pogodbi: 30.000 evrov

Plačilo obroka: 1.000 evrov

Vključene obresti: 50 evrov

Davčni odtegljaj: 50 * 10 % = 5 evrov za plačilo

Ob plačilu obroka je potrebno preko eDavkov izpolniti in oddati obrazec ODO ter plačati znesek na ustrezen prehodni vplačilni račun.

Informativni izračun za normirance

Zaradi podpisane Konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Slovenijo in Rusijo, se lahko na podlagi 11. člena uveljavlja nižja stopnja obdavčitve (10 odstotkov) oziroma davčnega odtegljaja. V ta namen se pred plačilom obresti, po pogodbi za najem kredita, izpolni ustrezen obrazec KIDO, ki ga prejemnik potrdi v svoji državi.  Po prejemu potrjenega obrazca se opravi transakcija za plačilo obroka in davčnega odtegljaja kot je zapisano zgoraj.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Pregled ostalih primerov, od katerih je potrebno izračunati davek in ga plačati v Sloveniji smo opisali v našem članku Plačilo v tujino je lahko tudi obdavčeno v Sloveniji. V novem letu se obetajo spremembe na področju davčnih odtegljajev.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja