Go to Top

Plačilo v tujino je lahko tudi obdavčeno v Sloveniji

Plačilo v tujino oz. tujim organizacijam je davčno omejeno

Plačilo v tujino je del vsakdana skoraj vsakega podjetja v Sloveniji. Sodelovanje in poslovanje s tujimi partnerji je običajno, zato tudi transakcije v večini niso posebnost. Slovensko podjetje, ki izvršuje transakcije na bančni račun v tujini mora poznati pravila kako je plačilo v tujino morebiti obdavčeno v Sloveniji.

Informativni izračun plače

Davčni odtegljaj – angl. witholding tax

Davčni odtegljaj od določenih transakcij predpisuje Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2), natančneje v 70. členu. Gre za dejstvo, da ima določeno plačilo v tujino vir v Sloveniji, zato je potrebno od zneska izračunati in odtegniti davek v višini 15 odstotkov. Ob izplačilu dohodka se predloži tudi ustrezen obrazec ODO-1, preko portala eDavki.

Želite registrirati s.p.?

računovodsko svetovanje

Pri nas lahko enostavno odprete podjetje!

Dohodki, ki se vštevajo med navedene transakcije so:

  1. plačila dividend in dohodkov podobnim dividendam (ne, če so plačani rezidentu druge države članice EU ali EGP);
  2. plačila za obresti od kreditov;
  3. plačila za uporabo ali pravico do uporabe avtorskih pravic, patentov, zaščitnih znakov in drugih premoženjskih pravic in drugih podobnih dohodkov;
  4. plačila za zakup nepremičnin, ki se nahajajo v Sloveniji;
  5. plačila za storitve nastopajočih izvajalcev ali športnikov, če ta plačila pripadajo drugi osebi;
  6. plačila za storitve svetovanja, trženja, raziskav tržišča, kadrovanja, administriranja, informacijske storitve ter pravne storitve, če plačilo v tujino izvršen organizaciji, ki ima sedež ali kraj dejanskega delovanja poslovodstva v državah, razen držav članic EU, v katerih je splošna oziroma povprečna nominalna stopnja obdavčitve dobička nižja od 12,5% in je država objavljena na seznamu Finančne uprave RS.

Današnji članek bo razjasnil 4., 5. in 6. točko naštetih dohodkov. V naslednjih člankih pa se bomo lotili še pojasnil prvih treh točk.

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

Zakup nepremičnine, ki se nahaja v Sloveniji

V primeru, da slovensko podjetje naredi plačilo v tujino za zakup/najem nepremičnine, ki se nahaja v Sloveniji, mora ob izvršitvi transakcije obračunati in plačati davčni odtegljaj po stopnji 15 odstotkov. V kolikor med Slovenijo in državo najemodajalca ni sklenjene mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja ostane odtegljaj enak, saj ni mogoče uveljavljati po njih nobene ugodnosti.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Storitve nastopajočih umetnikov in športnikov

Davčni odtegljaj se obračuna in plača, ko je plačilo v tujino izvršeno organizaciji za storitve nastopajočih izvajalcev ali športnikov, in to pripada drugi (fizični) osebi. Običajno gre za plačilo v tujino založbam, agentom ali zastopnikom. Včasih pa tudi družbam, v katerih so nastopajoči zaposleni ali pa so njihovi lastniki. Od zneska transakcije se obračuna in odtegne 15 odstotni davčni odtegljaj, ki ga praviloma dovoljujejo tudi mednarodne konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Storitve svetovanja, trženja, raziskav tržišča, kadrovanja, administriranja, informacijske storitve ter pravne storitve

Plačilo v tujino za namen plačila storitev svetovanja, trženja, raziskav tržišča, kadrovanja, administriranja, informacijske storitve ter pravne storitve je podvrženo obračunu in plačilu davčnega odtegljaja. Davek v višini 15 odstotkov se plača, če je prejemnik tuje podjetje s sedežem v državah, razen držav članic EU, v katerih je splošna oziroma povprečna nominalna stopnja obdavčitve dobička nižja od 12,5 odstotkov. Gre za tako imenovane davčne oaze, o katerih smo širše pisali pred kratkim.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Napovedane spremembe za plačilo v tujino

O morebitnih spremembah v letu 2022 smo že pisali v članku: “Davčni odtegljaj pri nakazilih v tujino – spremembe po 01.01.2022 “.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja