Go to Top

Dvojno obdavčenje fizičnih oseb v praksi

Dvojno obdavčenje fizičnih in status davčnega rezidenta

Dvojno obdavčenje fizičnih oseb vedno znova odpira vprašanja posameznikov, ki prihodek prejemajo iz ali v tujini. Članek je namenjen razjasnitvi, kdaj se lahko pojavi dvojno obdavčenje fizičnih oseb.

Informativni izračun plače

Primeri, ko se pojavi dvojno obdavčenje

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Dvojno obdavčenje fizičnih oseb, ki so slovenski davčni rezidenti ter tudi nerezidenti, se v praksi lahko pojavi predvsem v spodnjih primerih:

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Kdo so davčni rezidenti?

Najprej moramo vedeti, kdo je davčni rezident Slovenije. Definicijo najdemo v Zakonu o dohodnini, v 6. in 7. členu. Na kratko gre za fizično osebo, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji, kjer ima tudi središče svojih osebnih in ekonomskih interesov, in je prisoten v Sloveniji skupno več kot 183 dni v davčnem letu. Ugotovitev rezidentskega statusa se ureja na pristojnem finančnem uradu z obrazcem, ki ga najdete TUKAJ.

Nadalje, preveriti je potrebno tudi ali ima Slovenija z dotično državo podpisan sporazum o izogibanju dvojnega obdavčenja. Ti sporazumi služijo razjasnitvi za posamezni dohodek, kje se plačuje in kako se plačan znesek upošteva v državi rezidentstva. Seznam veljavnih mednarodnih pogodb je na voljo na FURS strani.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Dvojno obdavčenje dohodkov iz zaposlitve

Kadar fizična oseba, slovenski davčni rezident prejema dohodek iz zaposlitve od tujega delodajalca je pomembno vedeti, kje fizična oseba opravlja delo. Ali dejansko živi in dela v tujini, ali v Sloveniji.

  • V kolikor živi in dela v tujini, potem je smiselno, da se uredi status davčnega rezidenta tam kjer živi. Posledično se v tej državi tudi plačujejo davki na dohodek in v Sloveniji ne more biti dvojno obdavčenje dohodka, saj nima pravice do obdavčitve.
  • V kolikor pa fizična oseba opravlja delo v Sloveniji, z občasnimi službenimi potmi v tujino, je dohodek obdavčljiv v Sloveniji. V tem primeru država delodajalca nima pravice do obdavčitve. Fizična oseba je dolžna sama napovedati prejet dohodek na obrazcu Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja za rezidente.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Včasih tuji delodajalci zahtevajo od fizične osebe potrdilo, s katerim dokazujejo davčno rezidentstvo v Sloveniji. To potrdilo izda FURS na zahtevo fizične osebe. V kolikor se pred prvim izplačilom ne razjasni in uredi, v kateri državi se delo vrši, je lahko posledica dvojno obdavčenje dohodka.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Pravni nasvet

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Dvojno obdavčenje dohodkov iz opravljanja dejavnosti

Vedno pogostejši so primeri, ko fizična oseba (slovenski davčni rezident) opravlja dejavnost v drugi državi (npr. da ima odprt SP v Italiji). Tudi v teh primerih je potrebno pozorno preveriti dvojno obdavčenje dohodkov iz opravljanja dejavnosti. Praviloma je urejeno v mednarodnih sporazumih o izogibanju dvojnemu obdavčenju, da se davek plača tam, kjer je SP registriran.

V Sloveniji pa mora fizična oseba te dohodke prijaviti. V ta namen mora izpolniti obrazec Obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Davek plačan v tujini iz naslova opravljanja dejavnosti se v Sloveniji upošteva kot odbitek pri (do)plačilu morebitnega davka. Fizična oseba mora pridobiti potrdilo o plačanem davku v tujini, saj je to obvezna priloga ob uveljavljanju odbitka. V kolikor fizična oseba opravlja dejavnost v državi s katero nima Slovenija podpisanega sporazuma ali če ne pridobi potrdila o plačanem davku, bo dvojno obdavčenje istega dohodka.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Dvojno obdavčenje dividend

Dividende, ki jih tuja družba izplača fizični osebi, se lahko obdavčijo v državi, kjer ima družba sedež. Stopnja je odvisna od tega ali ima Slovenija s to državo podpisan sporazum ali ne. V kolikor mednarodna pogodba ne obstaja se plača davek ob izplačilu skladno z veljavno lokalno zakonodajo. Fizična oseba pa mora v Sloveniji napovedati prejete dividende in plačat davek 27,5%. Torej bo v tem primeru dvojno obdavčenje dohodka.

Kadar obstaja veljavna pogodba o izogibanju dvojega obdavčenja, se plača v državi družbe ponavadi od 10% do 15% (odvisno od določb v sporazumu z dotično državo), ob predložitvi dokazila, da je fizična oseba davčni rezident Slovenije. Tudi v tem primeru mora fizična oseba napovedati prejete dividende preko navedenega obrazca in pridobiti potrdilo o plačanem davku v tujini. V Sloveniji se plača razlika do predpisane stopnje davka, 27,5%.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja