Go to Top

Oktobrska inflacija – dražijo se pijače, mleko, jajca in oblačila!

Oktobrska inflacija v Sloveniji nad evropskim povprečjem, a beležimo tudi že prve pocenitve

Oktobrska inflacija se najbolj pozna pri hrani in pijači, cenah oblačil ter seveda energentih. A ponekod so že znaki tudi prvih pocenitev. Je to dober znak? Kako je pri sosedih?

Ustanovite podjetje na Dati!

Oktobrska inflacija na letni ravni tik pod 10 %

Letno merjena oktobrska inflacija je bila 9,9-odstotna, kar je veliko več kot v istem obdobju lani, ko je oktobrska inflacija znašala tri odstotke. Povprečna letna rast cen je že 8,6 % – kar je nekako pričakovati po septembrskih podražitvah in draginji v poletnih mesecih.

Informativni izračun plače

Oktobrska inflacija glede na lanske podatke

Najbolj so se podražila goriva ter energija – za 18,7 %. Za 17,2 % so se podražile brezalkoholne pijače in hrane. Oktobrska inflacija se je poznala tudi pri stanovanjski in gospodinjski opremi ter cenah v restavracijah in hotelih ter pri dražjih storitvah za rekreacijo in kulturo, še kažejo podatki Sursa.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako je treba regres vrniti?

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Mesečna oktobrska inflacija – ponekod beležijo že prve pocenitve!

V kolikor gledamo na oktobrsko inflacijo glede na mesec september, so se tudi najbolj podražili goriva, hrana in obleke. Pri hrani so se najbolj podražili sveže sadje, zelenjava ter sir in jajca. Lesena biomasa je za 14 % dražja napram septembrskim cenam. Vendar oktobrska inflacija skriva tudi nekatere pocenitve. Med gorivi je moč beležiti pocenitev pri naftnih derivatih, katerih cena je nižja za 0,4 odstotne točke. Cenejša so tudi goriva in maziva za osebne avtomobile, počitniški aranžmaji in nastanitvene storitve.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Oktobrska inflacija napram ostalim državam z evrom

Pisali smo že o rekordnih podražitvah na Hrvaškem, vendar drugod po EU ni zaznati takšnih rekordnih stopenj podražitev. V kolikor namreč gledamo harmonizirane podatke za rast cen življenjskih potrebščin, je ta za Slovenijo nekoliko višja – 10,6 odstotna rast cen letno gledano, ter 0,8 odstotna mesečna rast cen. Ta je višja od povprečja držav z evrom, kjer je ta bila 9,9 %, ter nižja od povprečja držav v EU, 10,9 %.

Najvišjo inflacijo so zabeležili v Estoniji, saj je tam bila 24,1 %. Višja je bila tudi v Italiji, kjer so cene poskočile 12,8%. Nižja v Španiji, pri 7,3 %, ter v Franciji pri 6,2 %.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja