Go to Top

Znižanje DDV za energente sprejeto! Kako dolgo bo veljalo?

Znižanje DDV za energente bo začelo veljati s septembrom

Znižanje DDV za energente je bilo sprejeto v državnem zboru na izredni seji. Znižanje DDV za energente pa (vsaj zaenkrat) ne bo veljalo za kurilno olje. Za katere energente bo veljalo znižanje DDV in koliko časa?

Odprtje s.p. na DATI je brezplačno, hitro in enostavno!

Predlog zakona sprejet

Na izredni seji je bil sprejet predlog zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost (DDV) za omilitev dviga cen energentov. Ta med drugim prinaša znižanje DDV za energente. In sicer bo šlo za znižanje DDV za energente z 22 na 9,5 %. Nižja davčna stopnja bo veljala tako za gospodinjstva kot za gospodarstvo. Cilj zakona je zagotoviti dodatno razbremenitev posledic podražitve energentov za potrošnike v času največje porabe energentov (se pravi v času kurilne sezone).

Z našim kalkulatorjem lahko pretvorite bruto plačo v neto!

Znižanje DDV za energente – za katere?

Znižanje DDV za energente bo veljalo za elektriko, zemeljski plin, les za kurjavo ter daljinsko ogrevanje. Zaradi evropske direktive pa znižanje DDV ni možno za kurilno olje. So se pa nekateri poslanci zavzemali, da bi se našla rešitev tudi za znižanje DDV za kurilno olje.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj je treba regres vrniti?

davčno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Znižanje DDV za energente bo veljalo do konca maja prihodnje leto!

Kako dolgo bo veljalo znižanje DDV za energente? Od 1.9.2022 do 31.5.2023 bo veljala nižja stopnja DDV na dobavo električne energije, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje za vse uporabnike. Kot že omenjeno bo DDV znižan z 22 odstotkov na 9,5 odstotka.

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Znižanje DDV za energente »dopolnjuje regulacijo cen elektrike in plina«

Po besedah vladnih predstavnikov je znižanje stopnje DDV za energente ukrep, ki je »komplementaren drugim ukrepom proti draginji«. Po njihovih besedah je znižanje DDV za energente učinkovito le ob regulacij cen. Spomnimo, od septembra bo namreč veljala regulacija cen električne energije in plina. In zgolj ta dva ukrepa hkrati bosta pomenila nižje cene za končne uporabnike. Je pa bilo sprejeto tudi dopolnilo, po katerem bo vlada morala za obdobje, ko velja znižanje DDV za energente, zagotoviti tudi regulacijo cen ostalih energentov, za katere velja znižan DDV. Se pravi za les za kurjavo in daljinsko ogrevanje.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja