Go to Top

Cene plina bodo s septembrom omejene za eno leto!

Cene pline bodo omejene od 1.9.2022 do 31.8.2023

Cene plina bodo s prvim septembrom za leto dni omejene. In sicer je vlada omejila maloprodajne cene plina za vse skupine zaščitenih odjemalcev. Kdo sodi mednje? Koliko bi naj s tem prihranili odjemalci?

Ustanovitev s.p. ali d.o.o. lahko opravite na DATA točki!

Del uredbe se že uporablja

Z 22.7.2022 je začela veljati Uredba o določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema. Uporabljati se bo začela s 1.9., veljala pa bo do 31.8.2023. Že z današnjim dnem pa se uporablja del, ki zaščitenem odjemalcem zagotavlja dobavo. Uredba določa cene plina oz. najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno zemeljskega plina iz plinskega transportnega in distribucijskega omrežja. In sicer za gospodinjske odjemalce, za končne odjemalce plina, ki oskrbujejo s toploto več gospodinjstev prek skupne kurilne naprave v (so)lasti teh gospodinjstev, za osnovne socialne službe ter za odjemalce, ki so na dan uveljavitve uredbe mali poslovni odjemalci, kot jih določa zakon o oskrbi s plini.

Opravite informativni izračun plače

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Kakšne bodo najvišje cene plina?

Od 1.9. naprej bo tako določene najvišje maloprodajne cene plina. Za (skupne) gospodinjske odjemalce bo cena 0,073 evra na kilovatno uro. Za osnovne socialne službe ter za male poslovne odjemalce pa 0,079 evra na kilovatno uro. Vse to brez DDV-ja. Z uredbo je tudi določeno, da dobavitelji ne smejo prenehati z dobavo plina tem odjemalcem ali odkloniti sklenitve pogodbe o dobavi z novimi odjemalci iz teh kategorij. Ti odjemalci prav tako ne smejo izgubiti pravice do menjave dobavitelja. Ta del uredbe se uporablja že od danes.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kako bodo omejene cene plina vplivale na prihranke?

Omejitve, ki bodo vplivale na cene plina, bi naj seveda imele precejšen vpliv na prihranke. Povprečni gospodinjski odjemalec (pri cenejših dobaviteljih) bi naj prihranil od 90 do 130 evrov (približno 10 %). Tisti, ki so pri dražjih dobaviteljih pa od 170 do 675 evrov (od 13 do 37 %). Povprečni odjemalci socialne službe (pri cenejših dobaviteljih) bi naj prihranili do 1390 evrov (do 11 %). Tisti pri najdražjih dobaviteljih pa do 13590 evrov na leto oz. do 55 %. Prihranek pri povprečnih malih poslovnih odjemalcih (s cenejšimi dobavitelji) bi naj letno znašal od 205 do 313 evrov (10 %). Pri dražjih dobaviteljih pa bi naj mali poslovni odjemalci prihranili od 11 do 34 % na leto. Prihranek naj bi bil od 350 do 1420 evrov.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Ne le cene plina, regulirane so tudi cene pogonskih goriv in elektrike

S 1. septembrom ne bodo regulirane le cene plina, ampak tudi cene električne energije. Prav tako pa že nekaj časa velja tudi regulacija cen pogonskih goriv.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja