Go to Top

Inflacija na Hrvaškem rekordna! Hrana dražja skoraj za 20 odstotkov!

Inflacija na Hrvaškem najvišja, odkar merijo podatke!

Inflacija na Hrvaškem je bila septembra rekordna. In sicer najvišja, odkar statistični urad vodi te podatke. Septembra je bila namreč 12,8-odstotna. Kaj se je najbolj podražilo?

Odprtje s.p. lahko opravite na naši DATA točki!

Inflacija na Hrvaškem skoraj 13-odstotna

Kot že omenjeno je bila inflacija na Hrvaškem septembra rekordna. Cene življenjskih potrebščin so se v primerjavi s septembrom 2021 v povprečju zvišale za 12,8 odstotka. Gre za najvišjo inflacijo, odkar Državni statistični urad meri oz. vodi te podatke. Pred tem je bila rekordna inflacija na Hrvaškem julija in avgusta letos, ko je znašala 12,3 odstotka.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Najbolj so se zvišale cene hrane in brezalkoholnih pijač

Na letni ravni so se na Hrvaškem najbolj povišale cene hrane in brezalkoholnih pijač. Te so bile višje za 19,1 odstotka. Septembrska inflacija na Hrvaškem je bila rekordna tudi zaradi visokih cen gostinskih in hotelirskih storitev. Te so bile višje za 17,3 odstotka. Prav tako so poskočile tudi cene pohištva in opreme za dom (15,7 %) in elektrike, plina ter drugih goriv (13,3 %). Alkoholne pijače in tobak pa so se na letni ravni podražile za 4,2 %. Kolikšna pa bo inflacija na Hrvaškem, ko bodo prevzeli evro? Z začetkom leta 2023 se namreč poslavlja hrvaška kuna.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Tudi v Sloveniji smo zabeležili visoko inflacijo

Ni pa bila visoka zgolj inflacija na Hrvaškem, ampak tudi v Sloveniji. Septembrska inflacija pri nas je bila 10-odstotna. To je sicer odstotno točko manj kot avgusta. Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se pri nas na letni ravni zvišale za 14,4 odstotka. Tekoča goriva so bila dražja za 44,1 odstotka, dizelsko gorivo za 34,8 odstotka, bencin pa za 20 odstotkov. Za 13 % so bile tudi višje cene stanovanjske in gospodinjske opreme ter tekočega vzdrževanja stanovanj.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja