Go to Top

Aktivnost našega gospodarstva – število podjetij raste!

Aktivnost gospodarstva še vedno v pravem »naskoku« - navkljub zaostritvam!

Aktivnost slovenskega gospodarstva še vedno raste! Rast gospodarstva se kaže tudi v večjem številu registriranih podjetjih v prvem četrtletju, poleg več kot optimističnega stanja izvoza in uvoza. Tudi napoved Evropske komisije za 2022/23 je pozitivna in to navkljub že upoštevanih inflacijskih tveganjih in nesigurnosti povezanih z rusko-ukrajinsko vojno. Poglejmo si vse pozitivne kazalce slovenskega gospodarstva!

Informativni izračun plače

Aktivnost slovenskega izvoza in uvoza v prvem četrtletju 2022

Trend rasti izvoza in uvoza se vije še iz leta 2021. V mesecu marcu je tako Slovenija izvozila vrednostno 23,7% več blaga, kot v istem mesecu v letu poprej. Uvozila pa celo za 45,5% več. Tudi primerjava prvega četrtletja kaže, da je bil izvoz za 21,6% višji, uvoz pa za 49,1% višji. Marčevski izvoz v države članice EU (brez poslov oplemenitenja) se je povišal za 22,4 % več kot lani v istem mesecu. Izvoz v t.i. tretje države se je v istem obdobju povečal za 26,7 %.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

podjetniško svetovanjePREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Kateri sektorji slovenskega gospodarstva so pokazali največjo aktivnost pri izvozu?

Po SURS-ovih podatkih so se največ dvignili podatki o izvozu proizvodov iz blagovnega sektorja strojev in transportnih naprav, kemikalij in sorodnih izdelkov, izdelkov razvrščenih po materialu, raznih industrijskih izdelkov ter mineralnih goriv in maziv.

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Aktivnost visoka v mesecu marcu po številu registracij s.p.-jev in podjetij!

Navkljub manjši rasti kot ob koncu 2021, je prvi kvartal 2022 kar blestel v številu registriranih podjetij. Rast je bila zabeležena v vseh dejavnostih, razen trgovinske. Tudi gradbeništvo je beležilo povečanje števila registriranih podjetij in to celo v primerjavi z zadnjim kvartalom leta 2021. V primerjavi s koncem 2021 je gradbeništvo beležilo 6% rast v začetku 2022. K številu novoustanovljenih podjetij, je pripomogla tudi Data točka. Če želite tudi vi ustanoviti podjetje, rezervirajte termin registracije podjetja preko spletnega obrazca!

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Kako se aktivnost primerja napram aktivnosti v prvem četrtletju lanskega leta?

V kolikor primerjamo prvo četrtletje 2022 z istim četrtletjem 2021 so se registracije s.p. in d.o.o. povečale v vseh dejavnostih. Izjema je bila sicer dejavnost trgovine, vzdrževanje in popravilo motornih vozil. Največje povečanje števila registriranih poslovnih subjektov pa je bilo zabeleženo v dejavnosti gostinstva. Tudi število stečajev se je v prvem četrtletju sicer zmanjšalo, čeprav se je v marcu to število napram februarju povečalo.

Informativni izračun za normirance

In napovedana aktivnost v naprej? Kakšni so obeti?

Evropska komisija je v maju izdala tudi popravljeno spomladansko napoved za leti 2022 in 2023. V njej opisuje več kot robustno, 8,1 % rast BDP v 2021. Ta zalet naj bi v prihodnjih letih gospodarsko aktivnost ohranjal pri 3,7 %  v letu 2022 in 3,1 % v 2023. Ta napoved je pozitivna in že vključuje negativne dejavnike rastočih cen in inflacije, »prekomerno« ozkih grl dobavnih verig in padec zaupanja zaradi vdora Rusije v Ukrajino.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Gospodarska aktivnost v očeh gospodinjstev in inflacijska pričakovanja v 2023

Gospodinjska potrošnja bo po napovedi še vedno krepko rastla. Med pozitivnimi dejavniki, ki bodo podpirali to aktivnost so naprej rastočo stopnjo zaposlenosti, višjemu nivoju razpoložljivih dohodkov in prihrankov ter recentno vpeljane davčne reforme, ki cilija prav na višjo aktivnost potrošnje. Vse to naj bi bilo mogoče navkljub eroziji kupne moči zaradi inflacije. Tudi brezposelnost bo ostala relativno nizka v letu 2022. Glede na februarsko stopnjo brezposelnosti 4,1 %, bi naj ta do konca leta ostala nespremenjena pri 4,8% glede na lansko leto. Inflacija naj bi se po napovedih Evropske komisije v letu 2023 umirila pri 3,3 %.

Želim se prijaviti na e-novice

DATA d.o.o.

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja