Go to Top

Aprilska inflacija na letni ravni je bila 6,9-odstotna!

Aprilska inflacija na mesečni ravni 2,6-odstotna

Aprilska inflacija na letni ravni je bila 6,9-odstotna. To je za 1,5 odstotne točke več kot marca. Kaj je najbolj vplivalo na aprilsko inflacijo?

Informativni izračun plače

Aprilska inflacija na letni ravni – vpliv cen naftnih derivatov in hrane

Aprilska inflacija na letni ravni – kaj je najbolj vplivalo na njo? Podatki statističnega urada Republike Slovenije (Surs) kažejo, da so k letni inflaciji največ prispevale cene naftnih derivatov ter hrane in brezalkoholnih pijač. Tekoča goriva so se podražila za 35,9 %, goriva in maziva za osebna vozila pa za slabih 30 odstotkov. Pri tem je treba poudariti, da so bile cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane. Cene hrane ter brezalkoholnih pijač so bile v primerjavi z enakim obdobjem lani višje za 9,2 odstotka. Višje so bile tudi cene stanovanjske in gospodinjske opreme ter tekočega vzdrževanja stanovanj (za 9,2 %). Občutno so bile tudi višje cene avtomobilov (za 11 %) ter gostinskih storitev (7,9 %).

Ustanovite podjetje na Dati!

podjetniško svetovanje

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

Aprilska inflacija nekoliko ublažena zaradi nižjih cen električne energije

Aprilska inflacija na letni ravni je bila nekoliko ublažena zaradi nižjih cen električne energije. Cene elektrike so bile namreč nižje za 21,6 %. Razlog tega je seveda državni poseg v omrežnine in druge dajatve. Cene blaga so bile aprila sicer v povprečju za 7,9 odstotka višje kot pred enim letom. Cene storitev so se dvignile za pet odstotkov. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila aprila štiriodstotna.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Aprilska inflacija na mesečni ravni

Aprilska inflacija na mesečni ravni je bila 2,6-odstotna. Na to so najbolj vplivale višje cene hrane (za 2,9 %) ter počitniških paketov (za 19,2 %). Od hrane so se najbolj podražila olja in maščobe (za 7 %), meso (za 6,3 %), zelenjava (za 5,2 %) ter kruh in izdelki iz žit (za 2,9 %). Kljub zamrznitvi omrežnin in drugih dajatev je bila elektrika aprila dražja kot marca 2022 (in sicer za 11,6 %). Podražitve so bile tudi pri oblačilih in obutvi, tekočih gorivih, najemninah, zbiranju odpadkov, plinu, najemu garaž, parkirišč in osebnih vozil ter pri cigaretah. Opaznejših pocenitev v aprilu ni bilo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja