Go to Top

Aprilska inflacija na letni ravni je bila 9,4-odstotna!

Aprilska inflacija je bila na letni ravni 9,4 %. Lani ob istem času je bila letna inflacija 6,9 %. Na mesečni ravni pa je aprilska inflacija 1,5 % višja od marčevske. Kaj so največji razlogi?

Informativni izračun plače

Aprilska inflacija na letni ravni – višje cene hrane in brezalkoholnih pijač ter električne energije

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) so k letni inflaciji so največ prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač. Te si zrasle za 15,8 % in lastnoročno zvišale letno inflacijo za 2,7 odstotne točke. Na drugem mestu razlogov za letno inflacijo je podražitev električne energije. Cena te je zrasla za 33,5 % in s tem zvišala letno inflacijo za 0,9 odstotne točke. 0,8 odstotne točke pa sta letni inflaciji dodale višje cene storitev in izdelkov v skupinah stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanj (te so zrasle za 10,2 %) ter rekreacija in kultura (7,2 %). Na višjo letno inflacijo pa je vplivala tudi podražitev storitev restavracij in hotelov, kjer so cene narasle za 9,6 % in s tem na letno inflacijo vplivale z 0,7 odstotne točke. Po 0,6 odstotne točke so prispevale še višje cene storitev in izdelkov v zdravstvu (za 10,1 %) ter oblačil in obutve (za 8,3 %).

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Po drugi strani pa je cenitev določenih izdelkov malce oblažila inflacijo. Med drugim so cenejši naftni derivati letno inflacijo zmanjšali za 0,4 odstotne točke. To je predvsem posledica pocenitve tekočih goriv, kjer je cena upadla za 17,5%, ter pocenitve goriva in maziva za osebna vozila, kjer je cena upadla za 4,9%.

Ustanovite podjetje na Dati!

podjetniško svetovanje

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

Aprilska inflacija na mesečni ravni 1,5-odstotna

Aprilska inflacija je 1,5 % višja od marčevske inflacije. K temu so največ prispevale podražitve počitniških paketov. Te so zrasle za 23,4 % in aprilsko inflacijo dvignile za 0,7 odstotne točke. Višje cene oblačil in obutve – te so zrasle za 6,5 % – pa so aprilski inflaciji dodale 0,4 odstotne točke.

Med drugim pa so bile dražji kot marca tudi:

  • Letalske vozovnice (+48 %);
  • Najem garaž, parkirišč in osebnih vozil (+17,5 %);
  • Zobozdravstvenih storitev (+7,5 %);
  • Stanovanjski najemnin (+5,6 %);
  • Oskrbe z vodo (+5 %);
  • Nastavitvenih storitev (+4,2 %);
  • Raznovrstno blago in storitve (+0,7 %).

 Če potrebujete pomoč pri ustanavljanju podjetja se lahko obrnete na svetovalce podjetja DATA. Naročite se na posvetovanje preko telefonske številke 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja