Go to Top

Izvoz in uvoz blaga v 2021 sta se občutno povečala!

Izvoz in uvoz lani visoko rasla

Izvoz in uvoz sta se lani občutno povečala. Izvoz iz Slovenije je bil z 39,4 milijardami evrov za slabih 20 odstotkov višji kot leta 2020. Uvoz pa je znašal 42 milijard evrov – to pomeni, da se je povečal za skoraj 31 odstotkov. To pomeni, da je primanjkljaj v blagovni menjavi (izvoz in uvoz) znašal 2,6 milijarde evrov – to je največ v zadnjih desetih letih. Mimogrede, ali že veste, da lahko na naši Data točki ustanovite podjetje? Ne? No, zdaj veste! Postopek registracije podjetja pri nas je enostaven, brezplačen in hiter! Za rezervacijo termina ter dodatne informacije nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Izvoz in uvoz – največ izvoza v Nemčijo

Pokritost uvoza z izvozom je bila lani 93,9-odstotna. Največ blaga smo iz Slovenije lani izvozili v Nemčijo (17,3 % celotnega izvoza blaga). Pomembne trge za slovenske izvoznike so predstavljale še Švica (13,4 %), Italija (10,7 %), Hrvaška (7,9 %) ter Avstrija (6,6 %).

Registrirajte d.o.o. pri nas!

podjetniško svetovanje

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Izvoz in uvoz – tudi uvozili največ iz Nemčije

V letu 2021 smo tudi največ blaga uvozili iz Nemčije, in sicer skoraj 15 % celotnega uvoza blaga. Sledile so Italija (11,3 %), Švica (10,1 %), Kitajska (10 %) ter Avstrija (8,8 %).

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Izvoz in uvoz – česa smo največ izvažali?

K skupnemu izvozu so največ prispevali proizvodi iz blagovnega sektorja stroji in transportne naprave (32,5 % celotnega izvoza blaga). Sledili so kemični proizvodi, izdelki, razvrščeni po materialu, razni izdelki ter mineralna goriva in maziva.

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?

Izvoz in uvoz – tudi pri uvozu podobna situacija

Tudi pri skupnem uvozu so lani prevladovali proizvodi kot pri izvozi. Le vrstni red je bil nekoliko zamenjan. Največ smo uvozili kemičnih proizvodov (dobrih 29 % vsega uvoza blaga). Sledili pa so stroji in transportne naprave, izdelki, razvrščeni po materialu, razni izdelki ter mineralna goriva in maziva, so še pokazali podatki Sursa.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja