Go to Top

Blagovna menjava v septembru kaže na okrevanje!

Blagovna menjava v septembru kaže na okrevanje! - Data d.o.o.

Blagovna menjava je po številkah prehitela raven izpred predkoronskih let

Blagovna menjava (uvoz in izvoz) je v septembru po SURS-ovih podatkih resno poskočila. Trend rasti je celo presegal podatke iz leta 2019. Takrat, ko korona krize še ni bilo na vidiku. Države, ki so naši največji trgovinski partnerji, so ostale načeloma iste – med tiste izven EU sodita Švica in Kitajska. Pozitivne trende podpira tudi varčevalni nivo gospodinjstev v preteklem letu. Mimogrede, tudi vi razmišljate o ustanovitvi podjetja? To lahko enostavno storite pri nas! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin svetovanja z našimi podjetniškimi svetovalci!

Informativni izračun plače

Blagovna menjava v septembru z višjim nivojem izvoza

Medletni SURS-ovi podatki kažejo, da je bil izvoz 16,7 odstotka višji septembra letos v primerjavi s septembrom lanskega leta. Blagovna menjava je na izvozni strani v Sloveniji znašala 3,5 milijarde evrov. V primerjavi z letom 2019 je izvoz večji za 16,5 odstotka.

Ustanovitev podjetja

Močna blagovna menjava tudi na strani uvoza

Enaki podatki kažejo, da naj bi septembrski uvoz bil višji za 46,7 odstotka v primerjavi z lanskim. Uvozili smo za 3,9 milijarde blaga. Glede na leto 2019 je uvoz višji za 30,8 odstotka.

Informativni izračun za normirancepodjetniško svetovanje

Ustanovite svoj s.p. pri nas! Hitro in enostavno!

Blagovna menjava po državah partnericah

Blagovna menjava z drugimi državami članicami predstavlja približno dve tretjini tako uvoza, kot izvoza. Največ trgovanja je po SURS-ovih podatkih Slovenija imela z Nemčijo, Italijo, Avstrijo in Hrvaško. Veliko smo izvažali tudi v Francijo, uvažali pa iz Madžarske.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete tudi popoldanski s.p.!

Med največje blagovno trgovinske partnerice izven EU štejemo Švico in Kitajsko

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data


Za 1,2 milijard evrov izvoza iz Slovenije predstavlja trgovanje z državami, ki niso članice EU. Nacionalna blagovna menjava je pri tem najbolj nagnjena k izvozu v Švico. Uvoza iz teh držav je za 1,5 milijarde evrov. Med njimi pa najbolj pogosto zasledimo tako Švico, kot Kitajsko.

 

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Blagovna menjava in trgovinski primanjkljaj

Blagovna menjava kaže tudi na trgovinski primanjkljaj. Velik celo za 0,5 milijarde evrov. Tudi pokritost uvoza z izvozom je 97,1 odstotna.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Je za skokovit vzpon krivo tudi večje varčevanje in posledično ohranjanje kupne moči?

Banka Slovenije je v lanskem letu zabeležila rekordno raven varčevalnih vlog gospodinjstev. Te so znašale 23 milijard evrov. Tudi razpoložljiv dohodek gospodinjstev se je v lanskem letu povečal 3,8 odstotka v primerjavi z letom 2019. Izboljšanje epidemioloških razmer in preteklo obdobje varčevanja bodo, po napovedi Banke Slovenije, privedla do povečane zasebne potrošnje. To naj bi postalo pomembno gonilo potrošnje, v Sloveniji in v drugih državah članicah EU.

Želim se prijaviti na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja