Go to Top

Gospodarska rast 2022 – Evropska komisija znižala napoved!

Gospodarska rast 2022 bo 3,8 %, nižja od prvih napovedih

Gospodarska rast 2022 v Sloveniji bo po napovedi Evropske komisije nižja, kot so jo predvideli ob zadnji napovedi. Napoved je Evropska komisija poslabšala za 0,4 odstotne točke – na 3,8 odstotka. Za prihodnje leto (2023) pa je napoved izboljšala. Spremenila je tudi napoved glede inflacije. Mimogrede, podjetje Data že več kot 30 let pomaga pri ustanovitvi podjetij! Če tudi vi želite odpreti s.p. ali d.o.o. nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Kaj je napovedala Evropska komisija?

Gospodarska rast 2022 bo v Sloveniji po napovedi EK 3,8-odstotna. V letu 2023 se pričakuje 3,6 odstotna rast. Po tej napovedi bi tako bila gospodarska rast 2022 v Sloveniji nekoliko pod povprečjem območja evra. Če bo napoved uresničena, bo v 2023 gospodarska rast visoko nad povprečjem območja evra. Lani se je bruto domači proizvod (BDP) povečal za 6,9 odstotka, gospodarska rast 2022 pa se bo upočasnila napoveduje Evropska komisija. Razlogi so v rasti cen energije ter motenj pri dobavi. Bi pa naj visoka stopnja zaposlenosti ter rast plač zagotovili močno rast porabe.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Gospodarska rast 2022 po napovedi Banke Slovenije

V začetku januarja smo pisali, da je Banka Slovenije napovedala, da bo gospodarska rast 2022 4,2-odstotna, leta 2023 pa 3,3-odstotna. Urad za makroekonomske analize in razvoj pa je septembra predvidel, da bo gospodarska rast 2022 4,7-odstotna.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Inflacija je rekordna!

V napovedi Evropske komisije je v središču tokrat inflacija, ki podira rekorde. Letna inflacija je v Evropski Uniji lani znašala 5,3 odstotke, so pokazali rezultati Eurostata. Za letos je Evropska komisija Sloveniji napovedala 3,7-odstotno inflacijo. Za 2023 pa se pričakuje 2,1-odstotna inflacija. To je več kot je Evropska komisija napovedala v jesenski napovedi. Občutna rast inflacije je posledica visokih cen energije ter motenj v dobavni verigi. To vse skupaj pa seveda zavira tudi gospodarsko rast. Negativen vpliv na gospodarsko rast pa ima tudi hitro širjenje koronavirusa oz. različice omikron.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja