Go to Top

Aprilska brezposelnost najnižja po letu 1990!

Aprilska brezposelnost je za 3,4 odstotka manjša kot marca ter 16,4 odstotka manjša kot aprila lani. Ob koncu aprila pa je bilo na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih 48.598 brezposelnih. V katerih regijah je brezposelnost v aprilu najbolj upadla?

Vas zanima podjetniška pot pa ne veste, kje začeti? Data podjetje že 32 let pomaga ljudem začeti poslovno pot. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na posvetovanje!

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Aprilska brezposelnost – kaj pravijo podatki?

V aprilu je Zavod odjavil 5.548 ljudi. Na novo pa se je na Zavod za zaposlovanje prijavilo 3.819 brezposelnih. To je 11,6 odstotka manj kot marca in 6,8 odstotka manj kot aprila lani. Med novoprijavljenimi na zavod je bilo:

  • 290 iskalcev prve zaposlitve;
  • 1967 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas;
  • 30 brezposelnih zaradi stečajev;
  • 537 presežnih delavcev.

Glede na marec je bilo aprila 4,2 odstotka več prijav brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas in 25 odstotkov več brezposelnih zaradi stečajev. Presežnih delavcev se je prijavilo za 28,2 odstotka manj kot marca, iskalcev prve zaposlitve pa 29,4 odstotka manj. Glede na lanski april pa se je prijavilo 25 odstotkov več brezposelnih kot posledica stečajev, iskalcev prve zaposlitve se je prijavilo za 17,8 odstotka manj, presežnih delavcev za 13,4 odstotka manj, brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas pa za 5,3 odstotka manj.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Aprilska brezposelnost – kakšnih služb je največ?

Od 5.548 ljudi, ki jih je po podatkih Zavoda za zaposlovanje dobilo službo v mesecu aprilu, se je zaposlilo oz. samozaposlilo 3.849 ljudi. To je za 26,2 odstotka manj kot v mesecu marcu in 13,1 odstotka manj kot aprila lani. Zanima samozaposlitev tudi vas? Obrnite se na Data podjetje, kjer vam bomo z veseljem pomagali ustanoviti s.p. ali pa d.o.o.!

Največ zaposlitev v aprilu je bilo v naslednjih poklicih:

  • Tajniko;
  • Prodajalci;
  • Čistilci;
  • Strežniki in gospodinjski pomočniki v uradih, hotelih, itd.;
  • Natakarji;
  • Vozniki taksijev, osebnih vozil in lahkih dostavnih vozil;
  • Uradniki za nabavo;
  • Skladiščniki.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kakšna je bila aprilska brezposelnost glede na regije?

V primerjavi za marcem je največ raven brezposelnosti zmanjšala OS Murska Sobota (-5,3 %), najmanj pa OS Trbovlje (-1,1 %). A čeprav je bilo Trbovlje na mesečni ravni najmanj uspešno pri zmanjšanju brezposelnosti, je bilo na letni ravni na prvem mestu. Brezposelnost ji je uspelo zmanjšati za 23,3 %.

Če bi se radi v prihodnje za zaposlitev zanašali izključno na svoje sposobnosti pa se pozanimajte o podjetniški poti. Pri tem vam bodo podjetniški svetovalci podjetja Data z veseljem pomagali! Samo pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja