Go to Top

Upokojevanje 2020 – Kakšni so pogoji?

Upokojevanje 2020 – Državni zbor RS je sprejel novelo Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je začela veljati 1.1. 2020. V nadaljevanju navajamo pogoje, ki jih morate izpolnjevati, če se želite upokojiti v letu 2020. Novela sicer zvišuje odstotek odmere pokojnine in uvaja postopno izenačitev po spolu.

Če vas čaka le še nekaj let do upokojitve, pa je morda zdaj pravi čas da končno uresničite tudi svojo podjetniško idejo! Pridružite se nam na izobraževanju o tem, kako svoj hobi izpopolniti in z njim tudi zaslužitiPreverite tudi kako lahko kot upokojenec delate in zaslužite!

Informativni izračun dohodnine

Upokojevanje 2020:  Pogoji za pridobitev pravice do starostne pokojnine v letu 2020

Za pridobitev pravice do starostne pokojnine v letu 2020 mora oseba, bodoči upokojenec,izpolnjevati  dva pogoja hkrati:

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Pravico do starostno pokojnino lahko pridobi oseba, ki je stara 60 let in ima vsaj 40 let pokojninske dobe brez dokupa.  Enaki pogoji veljajo v letu 2020 tako za moške kot za ženske.

Pravico do starostne pokojnine pridobi tudi oseba, ki je stara 65 let in ima najmanj 15 let zavarovalne dobe.  Enaki pogoji veljajo v letu 2020 tako za moške kot za ženske.

Pravico do starostne pokojnine je v določenih primerih možno pridobiti tudi pri nižji starosti:

  1. če oseba skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, za katerega je zavarovanec skrbel v prvem letu njegove starosti, ki ima državljanstvo Republike Slovenije.

Starostna meja se zniža za 6 mesecev za enega otroka, 16 mesecev za dva otroka ter 26 mesecev za tri otroke, 36 mesecev za štiri otroke ter 48 mesecev za pet ali več otrok. Do znižanja starosti je upravičena ženska, moški pa le, če je užival pravico do nadomestila iz naslova starševstva.

  1. zaradi služenja obveznega vojaškega roka,
  2. zaradi vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti za ves čas trajanja obveznega zavarovanja do dopolnjenega 18. leta starosti.

 
Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Upokojevanje 2020: Pogoji za pridobitev pravice do predčasne pokojnine v letu 2020

Za pridobitev pravice do predčasne pokojnine v letu 2020 mora bodoči upokojenec dopolniti starost 60 let ter 40 let pokojninske dobe.

Predčasna pokojnina se odmeri glede na dopolnjeno pokojninsko dobo od pokojninske osnove tako kot starostna pokojnina. Predčasna pokojnina se nato zmanjša za vsak mesec manjkajoče starosti do dopolnitve starosti 65 let za 0,3 odstotka, vendar največ za 18 odstotkov. Zmanjšanje pokojnine je trajno.

Upokojevanje 2020: Pogoji za pridobitev pravice do vdovske pokojnine v letu 2020

Vdova oziroma vdovec v letu 2020 pridobi pravico do vdovske pokojnine, če je ob smrti zakonca dopolnil(a) 57 let starosti.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Starostna upokojitev – Kakšen je postopek?
  2. Subvencije za zaposlovanje tudi v letu 2020
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja