Go to Top

Tudi suho cvetje je lahko dobičkonosno!

Ne boste verjeli, ampak dober biznis vam lahko prinese tudi suho cvetje. Za začetek poslovanja ne rabite kapitalskega vložka, le košček svojega vrta (tega sicer lahko tudi najamete) in nekaj semen. Z razvito podjetniško idejo, kanček umetniške žilice in znanja marketinga pa vas pot lahko ponese med prave podjetnike. Posel prav s suhim cvetjem morda pri nas še ni toliko razširjen in poznan, je pa že pravi podjetniški hit čez lužo.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Imate malce poseben hobi? Morda pa se vam ga splača preoblikovati v posel! Preverite, kako vam lahko vaš hobi prinese zaslužek.

Več informacij

Cvetje lahko že kupite v posušeni obliki in ga nato prodajate dalje, vendar bo v tem primeru finančni donos manjši. V nadaljevanju pišemo o tem, kako vam suho cvetje lahko prinese kakšen dodaten evro – kdo ga kupuje, kdo potrebuje in kje zanje plačujejo naročnino. Pišemo tudi o načinih sušenja cvetja ter o regulaciji dejavnost. Katerim pogojem morate torej ugoditi, da vam bo suho cvetje prineslo nekaj cvenka?

Prijava na brezplačno izobraževanje

suho cvetjeZakaj v posel s suhim cvetjem?

Gojenje, predelava in prodaja suhega cvetja vam lahko prinesejo nove izzive, fleksibilen urnik in višje dohodke. Tako je, govorimo o samozaposlitvi, kjer nad vami ne bo šefa, le vi, vaše rože in vaša kreativa in – prispevki. Več o tem, kakšni so realni stroški s. p., smo pisali v Kakšni so dejanski stroški s. p.

Gre za posel, ki ga je relativno lahko začeti, saj ga lahko začnete kar na svojem vrtu, kjer gojite rože in jih nato predelate v suhe rože (jih torej posušite) in prodajate. Suho cvetje je enostavno gojiti, prodajne niše pa so trgovci na drobno, cvetličarne, restavracije (npr. okrasitev miz z že narejenimi aranžmaji), antikvariati, obrtne delavnice, celo pisarne.

Nekateri podjetniki, ki se ukvarjajo s pridelavo in prodajo cvetja, pa tega prodajajo kar z naročnino. Nekateri podjetniki tržno nišo vidijo v tem, da vsak teden s svežim (in tudi suhim) cvetjem zalagajo pisarne, domove za ostarele in podobno.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kak evro več vam lahko prinese tudi suho cvetje!

Klikni in deli

Načini sušenja cvetja

Kakovost in videz suhega cvetja sta odvisna od načina oziroma tehnike sušenja. Kako lahko sušite vaše cvetje?

  • Sušenje na zraku (najbolj razširjen način)
  • Sušenje s časopisnim papirjem in obtežilom (kot smo nekoč delali herbarij)
  • Sušenje s peskom ali žagovino (idealno za občutljive rože)
  • Sušenje v pečici
  • Sušenje z glicerinom
  • Sušenje z zmrzovanjem (t. i. ilofilizacija – najboljša metoda za ohranjanje cvetov)

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Katero dejavnost registrirati?

Za gojenje rož boste potrebovali registrirati želeno obliko podjetja. Potem pa boste morali registrirati primerno dejavnost, ki jo navaja Standardna klasifikacija dejavnosti (SKD 2008). Za gojenje rož je to dejavnost 01.190 Pridelovanje cvetja in drugih enoletnih rastlin. Sem se uvrščajo dejavnosti, kot so pridelovanje krmnih korenovk (krmnega korenja, pese, rumene kolerabe ali kavle), detelje, lucerne, turške detelje, trave, silažne koruze, krmnega ohrovta in drugih krmnih rastlin, pridelovanje semena pese in drugih krmnih rastlin (razen semena sladkorne pese), pridelovanje okrasnih rastlin, pridelovanje semena okrasnih rastlin, proizvodnja rezanega cvetja, zelenja in popkov.

Za prodajo cvetja bo potrebno registrirati dejavnost 47.990 Druga trgovina na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic, suho cvetje pa lahko tudi uvažate, za kar boste morali registrirati dejavnost 46.190 Nespecializirano posredništvo pri prodaji raznovrstnih izdelkov.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Spomnimo, vsaka doregistracija dejavnosti je brezplačna, četudi se zanjo odločite kasneje, ne ob sami registraciji oziroma ustanovitvi podjetja. Če bi se tako želeli ukvarjati denimo z izdelovanjem unikatnih šopkov, bo treba registrirati dejavnost 90.030 Umetniško ustvarjanje, za prodajo na stojnici pa dejavnost 47.890 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z drugim blagom.

S šopki iz suhega cvetja pa lahko zalagate tudi trgovine; v tem primeru bo potrebna registracija dejavnosti 46.490 Trgovine na debelo z drugimi izdelki široke porabe  (gre torej za prodajo v trgovinah s spominki, umetnostnimi izdelki ipd.).

Prijava na brezplačno izobraževanje

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Potrebujete nasvet podjetniškega strokovnjaka? Nikar ne oklevajte in skupaj z njim poiščite rešitev! Svoj individualni termin si lahko zagotovite na data@data.si oziroma na 01 600 1530, več o prednostih in slabostih samozaposlitve pa lahko preverite tudi na brezplačnem seminarju!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja