Go to Top

Sklepi o izvršbi se bodo pravnim osebam vročali le še elektronsko

Od 1. novembra dalje se bodo sklepi o izvršbi, s katerimi se izterjujejo neporavnane davčne obveznosti, tudi pravnim osebam vročali elektronsko. Gre za zelo pomembne akte, zato Finančna uprava RS (Furs) vse pravne osebe poziva, da, če še niso, uredijo vse potrebno za uspešno prejemanje elektronsko vročenih dokumentov.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Poznate vse prednosti in slabosti samozaposlitve? Preverite jih brezplačno!

Več informacij

Na Fursu so v ta namen poenostavili način pooblaščanja za elektronsko vročanje dokumentov. Zavezanec si lahko določi pooblaščenca za vročanje, tako da izpolni obrazec Vročanje-PE.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Sklepi o izvršbiPodjetniki, sporočite svoj e-naslov!

Podjetja in podjetnike posebej pozivajo, da za namen dodatnega obveščanja o prejemu dokumenta preko portala eDavki sporočijo svoj elektronski naslov. Če so elektronski naslov doslej že sporočili npr. za namene eOpominjanja ali eVročanja, jim tega ni treba storiti ponovno, so še zapisali v sporočilu za javnost. Elektronski naslov je potrebno sporočiti prek portala eDavki z obrazcem eVročanje-POS.

Pravna podlaga za eVročanje je določena v 85.a členu Zakona o davčnem postopku. To velja za vse pravne osebe in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, in le za tiste fizične osebe, ki so se ali se še bodo prostovoljno vključile v sistem eVročanje z vložitvijo  pristopnice za elektronsko prejemanje dokumentov (obrazec eVročanje-POS), so še zapisali.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Sklepi o izvršbi se bodo pravnim osebam vročali le še elektronsko.

Klikni in deli

Posebnost za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost

V primerih, ko je dolžnik fizična oseba, ki opravlja dejavnost, se postopki davčne izvršbe vedno vodijo zoper fizično osebo (v skladu s splošnim pravilom ZGD-1, po katerem posameznik – fizična oseba odgovarja z vsem svojim premoženjem tudi za obveznosti, ki izvirajo iz naslova opravljanja dejavnosti). To pomeni, da je v sklepih o izvršbi dolžnik v vseh primerih (ne glede na vrsto obveznosti, ki se izterjujejo) označen kot fizična oseba in ne kot posameznik, ki opravlja dejavnost in da bo v primeru, da bo fizična oseba (tudi v primeru opravljanja dejavnosti), sklep o izvršbi prejela v papirni obliki prek pošte, razen če se prostovoljno vključi v sistem eVročanje.

Več smo pisali tudi v eVročanje iz Fursa za vse podjetnike.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja