Go to Top

Trinajsta plača naj bi bila oproščena davka do višine povprečne plače

Odbor Državnega zbora za finance je za potrditev pripravil paket davčnih zakonov, s katerim se nadaljuje prestrukturiranje davčnega sistema. Med poglavitnimi rešitvami je ukrep za zajezitev zlorab pri normirancih. Predlagana zakonodaja pa vsebuje tudi davčno razbremenitev nagrad za poslovno uspešnost (trinajsta plača, božičnica). Trinajsta plača pa ni edina možnost, ki zaposlenim prinaša dodaten zaslužek. Na izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo vam svetujemo, kako lahko še pridete do dodatnega denarja.

Informativni izračun plače

trinajsta plača

Novela Zakona o dohodnini med drugim spreminja tudi davčno obremenitev zaposlenih, ki jih slovenska podjetja želijo napotiti na delo v tujino, kot tudi tujcev, ki jih želijo v svoje vrste dobiti slovenska podjetja. Med novostmi je še ugodnejša davčna obravnava povračil stroškov v zvezi z napotitvami na delo v tujino, zvišanje posebne osebne olajšave za študente na raven splošne olajšave pri dohodnini ter odprava stopničavosti dodatne splošne olajšave.

Na predlog poslancev koalicije je parlamentarni odbor v zakonsko besedilo zapisal še določbo, da se izplačila nagrad za poslovno uspešnost (trinajsta plača, božičnica) oprosti plačila dohodnine do višine povprečne plače v Sloveniji. Z letošnjim 1. januarjem je ta meja določena pri 70 odstotkih povprečne plače v Sloveniji.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Normiranci, obetajo se vam novosti pri poslovanju? Na kaj morate biti pozorni?

Več informacij

Po oceni GZS bo trinajsta plača višja

V skladu s predlogom Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije naj bi bila trinajsta plača razbremenjena plačila dohodnine do višine povprečne plače v državi in ne le 70 odstotkov povprečne plače kot doslej. Če bo predlog sprejet, bo to pomenilo, da bi lahko bil neto prejemek za delavca ob enaki bruto nagradi višji. Bruto neto izračun (plače) lahko enostavno opravite z našim kalkulatorjem.

Informativni izračun plače

Odločitve koalicijskih strank so se, pričakovano, razveselili v GZS. Prepričani so, da bodo na ta način podjetja bolje nagrajevala zaposlene, ki so doprinesli k uspešnim poslovnim rezultatom. “Verjamemo tudi, da bo odločitev koristna za nadaljnjo gospodarsko rast,” so še povedali za STA.

Na GZS sicer ocenjujejo, da bi se neto izplačilo nagrade (trinajsta plača) v povprečju povečalo s 700 na 872 evrov oziroma za 172 evrov neto na zaposlenega.

Sindikati in gospodarstveniki so sicer predlagali tudi dvig stopnje za plačilo socialnih prispevkov od regresa.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja