Go to Top

Božičnica in druge letne nagrade davčno ugodnejše

Vas ob koncu leta čaka božičnica, 13. plača oziroma letna nagrada za poslovno uspešnost? Z letošnjim letom veljajo nova pravila pri davčni obravnavi tovrstnih dodatkov.

Si želite povečati svoje prihodke? Odločite se lahko za dodatno delo ob službi, ali pa se samozaposlite. Kako uspešno preoblikovati hobije v dobičkonosen posel, izveste na izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Registracija podjetja pa je na VEM točki Data brezplačna.

Prijava na izobraževanje

božičnicaPo Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) je plačilo za poslovno uspešnost opredeljeno kot sestavni del plače, če je tako dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. Med plačila za poslovno uspešnost se v praksi uvršča trinajsta plača, božičnica in druge letne nagrade.

Informativni izračun plače

Davčno ugodnejša obravnava plačila za poslovno uspešnost ne velja za vsa plačila za poslovno uspešnost, ki so dogovorjena v skladu z ZDR-1, ampak so pogoji določeni z davčno zakonodajo.

Novost zakona o dohodnini, ki velja od 1. januarja letos, je izvzem dela plače za poslovno uspešnost iz davčne osnove dohodka iz delovnega razmerja. In sicer do višine 70 odstotkov zadnje znane povprečne mesečne plače v državi. Kaj to pomeni za delodajalce in kaj za delavce, smo že predstavili na primeru, če izplačana božičnica znaša 1.000,00 evrov bruto.

Da je nagrada za poslovno uspešnost lahko deležna ugodnejše davčne obravnave, velja še nekaj dodatnih pogojev. Določena mora biti ali v splošnem aktu delodajalca ali v kolektivni pogodbi, izplačana pa enkrat v koledarskem letu.

 • Pravica do izplačila nagrade (trinajsta plača, božičnica) mora biti določena v splošnem aktu delodajalca. Z njim morajo biti delavci vnaprej seznanjeni, hkrati pa morajo imeti vsi zaposleni pravico do izplačila dela plače za poslovno uspešnost. Na Fursu pojasnjujejo, da to ne pomeni, da morajo vsi delavci dobiti absolutno enak znesek, temveč, da del plače prejmejo vsi delavci, ki izpolnjujejo pogoje.
 • Druga možnost pa je, da je božičnica oziroma pravica do izplačila dela plače za poslovno uspešnost določena v kolektivni pogodbi. V njej so opredeljena merila za pridobitev pravice do izplačila nagrade. Pri tem pa ni nujno, da so pogoji določeni enotno za vse delavce.
 • Ugodnejša davčna obravnava se uporablja za izplačila dela plače za poslovno uspešnost, ki bodo izplačana enkrat v koledarskem letu.

Božičnica oziroma nagrada za poslovno uspešnost, ki je določena v individualni pogodbi, torej ne more biti deležna ugodnejše davčne obravnave, so pojasnili na Fursu.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Kako do dodatnega zaslužka? Brezplačno se posvetujte z našimi podjetniškimi strokovnjaki!

Več informacij

Da bi v času gospodarske rasti podjetja lažje in pogosteje nagrajevala zaposlene, si prizadevajo tudi na Gospodarski zbornici Slovenije. Nedavno so predstavili svoj predlog davčnih sprememb, ki zadevajo trinajsto plačo in regres.

Božičnica v dveh delih

Delodajalec se lahko odloči, da se božičnica oziroma druga nagrada za poslovno uspešnost izplača v dveh ali več delih. Vendar pa se bo, zaradi zakonskega pogoja enkratnega izplačila v koledarskem letu, davčno ugodneje obravnavalo samo eno izmed teh izplačil.

Velja pa tudi, da mora biti božičnica izplačana v denarju. Kot pojasnjujejo na Fursu, je del plače za poslovno uspešnost treba obravnavati kot plačo, ki jo opredeljuje ZDR-1. Njegov 126. člen pravi, da je plačilo za delo po pogodbi o zaposlitvi sestavljeno iz plače, ki mora biti vedno v denarni obliki, in morebitnih drugih vrst plačil, če je tako določeno s kolektivno pogodbo.

V skladu z delovnopravno zakonodajo je torej dodatek za poslovno uspešnost del plače, ki mora biti izplačana v denarni obliki. Davčno ugodnejše obravnave bo tako lahko deležen le tisti dohodek, ki bo, poleg ostalih zakonskih pogojev, izpolnjeval tudi pogoj izplačila v denarni obliki.

Komentarjev (6)

 • Cedomit Simeunovic 24. Novembra 2017 - 20:35 Odgovori

  Kako bo pa to v letu 2018? A bo 100% olajsava? Lp

 • NIKO FEKONJA 4. Januarja 2018 - 9:21 Odgovori

  ZANIMA ME, ALI TI LAHKO FIRMA DA BOŽIČNICO V OBLIKI BONA KI GA MORAŠ KORISTITI NA FIRMI, MEDTEM KO SEM DOBIL NA PLAČILNI LISTI NAPISANO DA JE NAKAZANA NA MOJ TRR RAČUN, OZIROMA OBRAČUN BOŽIČNICE IN SEVEDA JE TUDI PLAČANA DAVČNA OSNOVA

  • Manca Borko Grimšič 5. Januarja 2018 - 16:24 Odgovori

   Pozdravljeni, odgovorili smo vam v vašo elektronsko pošto. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Edvad Dolmovič 19. Januarja 2018 - 8:01 Odgovori

  Pozdravljeni,
  na decemberski 2017 plačilni listi imam prikazano rubriko poslovno uspešnost ter bruto znesek, prispevki in neto znesek, ali se še vedno odbijajo prispevki, ker je bilo nekaj informacij, da ne bo več prispevkov.
  Pa še eno vprašanje v primeru, da delodajalec nakaže rubriko božičnica, se še vedno upoštevajo prispevki, ali je bruto enak znesek neto?
  Hvala in lep pozdrav!

  • Manca Borko Grimšič 2. Februarja 2018 - 11:07 Odgovori

   Pozdravljeni, kako je davčno obravnavana božičnica oziroma izplačilo za poslovno uspešnost, je odvisno tudi od splošnih aktov delodajalca in kolektivne pogodbe. V kolikor menite, da je prišlo do napake, se lahko obrnete na računovodstvo svojega delodajalca, lahko pa nam pišete tudi na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za plačljivo svetovanje. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja