Go to Top

Surovine se dražijo! Se vam ob tem še splača biti normiranec?

Surovine se dražijo! Se vam ob tem še splača biti normiranec? - Data d.o.o.

Surovine postajajo težje dobavljive in tako eksperti za stroške, postajajo novi strokovnjaki za nabavo!

Surovine in njihove cene imajo pomemben vpliv na ceno končnih proizvodov ali storitev. Višanje cen surovin čutijo čisto vsi - med bolj znanimi primeri je globalna veriga Ikea. Ta za naslednje leto napoveduje zvišanje cen svojih izdelkov predvsem zaradi višjih cen surovin. Bo podražitev surovin vplivala tudi na vaš poslovni rezultat v tolikšni meri, da se vam bo izplačalo spremeniti način obračunavanja stroškov ob koncu leta? Če želite spremeniti način obračunavanja stroškov se lahko obrnete na naše računovodske svetovalce ali pa postanite stranka našega računovodskega servisa. Za več informacij pokličite na telefonsko številko 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače

Surovine v letu 2021

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data


Globalen vpogled kaže, da so se surovine v letu 2021 podražile zaradi različnih dejavnikov. V prvi polovici leta so se cene zviševale, v drugi polovici pa so se nekako ustalile na tem zvišanem nivoju. Razlog za to je videti tako v nadaljnjem okrevanju gospodarstev ter posledičnemu povečevanju povpraševanja, kakor tudi v ponovni pojavnosti motenj v dobavnih verigah.

 

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Surovine in napovedi za leto 2022

Naslednje leto bi se na svetovne cene stabilizirale. To bi naj veljalo tudi za surovine. Vzrok za stabilizacijo je umirjanje gospodarskih rasti in zmanjšanje pritiskov na globalne dobavne verige. Vsekakor pa je lahko o trenutna situacija izhodiščna prednost za nekatere. Redke surovine (na primer les, papir, določen kovine), samo povečujejo prepad med dobavo in povpraševanjem. To se pa seveda pozna v dvigu cen. Ob uspešno razrešeni problematiki dobave, lahko iznajdljivi še lažje pridejo do zaslužkov v letu 2022.

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

podjetniško svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Energetske surovine v letu 2022

Energetske surovine so na trgu omejene in vse bolj pod vplivom prehoda na bolj zelene energetske vire. Energetski viri se ob povečanem povpraševanju tudi ne prilagodijo tako hitro, kot bi bilo potrebno za zadovoljevanje potreb. Omejene zmogljivosti določenega obrata posledično vplivajo na trg določene energetske surovine na relativno daljši rok.

Pri nas imamo tudi odlične pravne svetovalce! Kontaktirajte jih za plačljivo ponudbo!

Globalne spremembe slej ko prej pridejo tudi do najmanjših podjetij!

Skrb za stroške in dobavo surovin ni le problem velikih podjetij. Tudi najmanjši s.p.-ji se ukvarjajo z lastnim »proizvodnim obratom« in pri odločanju ni vredno razmišljati le »lokalno«. Vsi tržni akterji so vedno bolj vpeti v globalne dobavne verige in spletno poslovanje, ki spreminja vsako še tako malo podjetje v globalnega akterja, tudi če gre za enoosebno spletno trgovino.

Udeležite se seminarja Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?!

Surovine predstavljajo strošek pri vodenju knjig po dejanskih stroških, ne pa tudi pri normirancih! Podjetja, ki si vodijo knjige kot normiranci, beležijo stroške kot fiksen odstotek od prihodkov. V tem primeru se ob znatnem zvišanju stroškov lahko »normirancem« pravzaprav bolj izplača voditi knjige po dejanskih stroških, saj na tak način privarčujejo pri davku od dobička.

Informativni izračun za normirance

Sprememba načina vodenja knjig je možno le ob izdaji zaključnega poročila za letošnje leto

Sprememba načina vodenja knjig je sicer enostaven postopek. A mogoč je le ob zaključku tekočega leta. Takrat namreč lahko izberemo način vodenja knjig za naslednje leto. To spremembo se namreč navede ob izdaji zaključnega poročila preko e-Davkov za preteklo leto. Sprememba vodenja knjig med letom ni mogoča.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

V kolikor vam surovine in energenti v tem letu predstavljajo bolj znatno povišanje stroškov, je vredno razmisliti o načinu nadaljnjega poslovanja. Vsekakor se je smiselno posvetovati z davčnim svetovalcem. Za plačljivo ponudbo davčnega svetovanja lahko pokličete tudi nas! 01/600-1530 je prava telefonska številka, lahko pa nam pišete tudi na data@data.si. Pametno se je posvetovati sploh glede tega, v kateri točki je smiselno bolj realno upoštevati stroške, ki so povezani s poslovanjem. Smiselno se je tudi podučiti o postopkih, ki so povezani z vodenjem knjig po enostavnem knjigovodstvu. Sprememba bo namreč tudi terjala svoj čas in kakšen seminar je pred izvedbo spremembe pravzaprav najbolj na mestu. Takšen seminar izvajamo tudi pri nas! Preverite vsebino seminarja Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo? ter se prijavite!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja