Go to Top

Prehod iz navadnega sp na normiranca – pogoji, skrajni roki in zakonodaja!

Prehod iz navadnega sp na normiranca je izvedljiva ob izdaji zaključnega poročila

Ob bližajočem se koncu leta 2020 se marsikdo sprašuje, če je možen prehod iz navadnega sp na normiranca. Z vsakokratnim novim davčnim letom velja namreč razmisliti ali se Vam še izplača voditi knjige po normiranih stroških ali po dejanskih. Za odločitev o tem je potrebno upoštevati prag letnega prometa za pavšalno obdavčitev in absoluten znesek upoštevanih stroškov.

Informativni izračun plače

Od spremenjene zakonodaje za prehod iz navadnega sp na normiranca je minilo več 2 leti!

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Z letom 2018 je prišlo na področju normirancev kar nekaj sprememb. Predvsem so se te spremembe nanašale na omejitve prihodkov pri normirancih,  omejitve priznanih stroškov z absolutnim zneskom povezanih oseb ipd.. Prehod iz navadnega sp na normiranca je omejen in celo smiseln šele ob upoštevanju in ovrednotenju teh določil za Vas.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Omejitev normiranih prihodkov…

Prehod iz navadnega sp na normiranca je možen le, v kolikor v preteklem letu niste zaslužili več kot 50.000 evrov (v kolikor ni v podjetju zaposlen nihče), oz. 100.000 evrov (v kolikor je v podjetju zaposlena vsaj 1 oseba za polni delovni čas neprekinjeno vsaj 5 mesecev – upošteva se tudi samozaposlitev). To določa 67.b člen Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2).

Prehod iz navadnega sp na normiranca zahteva da upoštevate, da imajo normiranci omejen znesek prihodkov. V kolikor zavezancu, ki si vodi knjigovodstvo po normiranih stroških, povprečje prihodkov v dveh zaporednih letih presega 150.000 evrov, si mora ta pričeti voditi knjige po dejanskih stroških!

Informativni izračun za normirance

davčno svetovanje

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Imate povezano osebo? Kaj to pomeni za normiranca?

Prehod iz navadnega sp na normiranca je pogojen z že omenjeno višino prihodkov a tudi prihodkov Vaših povezanih oseb. Povezano osebo opredeljuje Zakon o dohodnini (ZDoh-2).  16. člen tega zakona opredeljuje povezano osebo družinskega člana ali katerokoli osebo, ki jo nadzira ali običajno nadzira zavezanec. Več o temu kdo so povezane osebe si preberite tukaj.

PETI PROTIOKORONSKI PAKET

Skrajni rok za priglasitev sprememb?

Za izdajo zaključnega poročila za preteklo leto je skrajni rok 31.3.. Tistim zavezancem, ki si želijo spremeniti način obdavčitve oz. upoštevanja stroškov, je priporočljivo, da zaključno poročilo predložijo pred skrajnim rokom. V kolikor bo torej davčni obračun oddan v mesecu marcu, bodo morali zavezanci do 10.4. plačati poračun akontacije za prve tri mesece na podlagi odločbe o odmerjeni akontaciji dohodnine iz dejavnosti.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja