Go to Top

Normirani stroški – ali se Vam sploh izplača voditi knjige kot normiranec?

Normirani stroški in vodenje knjig z upoštevanjem le-teh ni primerno za vsakega podjetnika. Spadate me tiste, ki se jim to ne izplača tudi Vi? Naš računovodja Vam vsekakor lahko ugotovi ali potrdi vaše prepričanje. Kljub temu pa je pametno preveriti, v katerih situacijah si lahko zmanjšate višino Vaše obdavčitve z izbiro vodenja knjig po dejanskih stroških!

Tudi normiranci morajo biti posebej pozorni na svoje poslovanje!

Dobro je vedeti in razumeti kaj se z Vašim podjetjem dogaja. Najbolje je, če Vas skozi Vaš proces odločanja vodi sposoben, izkušen in strokoven računovodja!

Podjetje Data d.o.o. Vam nudi storitvene pakete in v okviru teh paketov Vam lahko računovodja ugotovi najprimernejšo obliko vodenja knjig (normiranec ali vodenje knjig po dejanskih stroških). Povprašajte po naši ponudbi in lahko nas tudi obiščete v času uradnih ur.

Informativni izračun dohodnine

Normirani stroški in njihovo upoštevanje – bolj (preveč) posplošeno…

Normirani stroški so v splošnem sicer res priporočljivi, v kolikor gre za čisto storitveno dejavnost, vendar bi Vam podrobnejši vpogled v pogoje za to lahko razpre pogled v drugačen svet. Med mnogimi podrobnostmi je treba upoštevati tudi:

  1. specifike posamezne dejavnosti (ali več dejavnosti, če jih opravljate več),
  2. način izvedbe dejavnosti ali
  3. delež te (storitvene) dejavnosti v celotnem poslu.
Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti? Davek na dobiček si pri vodenju knjig po dejanskih stroških lahko zmanjšate celo na nič, z uveljavljanjem olajšav za vzdrževane družinske člane, olajšav za investiranje, donacije ali investiranja v raziskave in razvoj.

Ste se že kdaj vprašali, kaj bi lahko upoštevali kot strošek podjetja? Veste morda, kateri stroški so stroški, ki so povezani z Vašim poslovanjem?

Pisna oblika pogodbe – v katerih primerih se zahteva?Dokaj hitro lahko tekom poslovanja podjetja in z vodenjem knjig po normiranih stroških, pridete do ugotovitev, da se vsak nakup materiala ali blaga pri prodaji, ne mora upoštevati v stroške, kot tudi  ne vlaganja v osnovna sredstva – dokler ostajate normiranec. Pri določitvi vrste knjigovodstva je pomembno upoštevati opcijo znižanja dobička s pomočjo investicijskih olajšav, v kolikor si vodite knjige po dejanskih stroških.

Ni zanemarljivo tudi upoštevati vzdrževane družinske člane in njihovo število

Pri vodenju knjig po dejanskih stroških si obdavčitev lahko znižujete tudi z olajšavo za vzdrževane družinske člane. Vzdrževani družinski člani so (brez omejitev) vsi otroci do 18. leta starosti, kot  tudi starejši, če izpolnjujejo določene pogoje.

Razdelitev olajšave za vzdrževane družinske člane? Kako?

Preverite tudi pogoje za posebno olajšava za vzdrževane družinske člane. Uporabite Datin kalkulator in si izračunajte dohodnino, z upoštevanjem olajšav za otroke.

 

Nameravate morda v prihodnosti zaposliti kakšnega družinskega člana ali koga drugega? Potem normirani stroški najverjetneje niso primerni za Vas…

Normirani stroški najverjetneje niso optimalni v kolikor zaposlujete. Stroški plač zaposlenih se lahko upoštevajo kot strošek, ki zmanjšuje davčno osnovo. Tako lahko zmanjšate davčno osnovo pod nivo, ki ga predstavlja normiranec. Lahko celo zmanjšate davek na dobiček na nič.

 

Normirani stroški in morebitne izgube pri poslovanju

Pri vodenju knjig po dejanskih stroških je, za razliko od normirancev možno znižati davčno osnovo ob morebitni izgubi pri poslovanju. Utemeljitev smotrnosti poslovanja za s.p., ki si vodi knjige po normiranih stroških, lahko predstavlja nepremostljivo prepreko v postopku pridobivanja kredita.

 

Ugotavljanje ali gre pri Vašem poslovanju lahko za povezane osebe

Obravnavanje povezanih oseb lahko omejuje Vaše poslovanje kot normiranec. Pri omejitvah se ugotavlja ali kateri Vaš sorodnik, zakonski ali izven-zakonski partner ali katero Vaše drugo podjetje, predstavlja t.i. »povezano osebo«.

Povezane osebe – kdo se smatra za povezano osebo pri normirancih?

V kolikor gre za povezano osebo, se Vam lahko (delni) prihodki iz dejavnosti te osebe upoštevajo v omejitvah v prihodkih kot veljajo za normirance. Spomnimo, normiranec ne sme preseči 300.000 EUR prihodkov v dveh zaporednih letih. Tudi glede na višino prihodkov se upošteva omejitev pri priznanih stroških z absolutnim zneskom. Tako se lahko prihodki iz dejavnosti teh povezanih oseb vključijo v to omejitev skupaj z Vašimi prihodki.

 

Mislite, da premajhni ali preveliki prihodki ne predstavljajo omejitev za upoštevanje normiranih stroškov? Motite se!

Normirani stroški so pri podjetniku z zavidljivo visokimi poslovnimi rezultati dejansko omejeni. Maksimalni normirani stroški, ki jih potencialno lahko podjetnik prikaže so omejeni:

  1. normirani stroški pri polnem s.p. (oz. s.p. z zaposleno katerokoli osebo za polni delovni čas po vsaj 5-ih mesecih) na 80.000 EUR;
  2. normirani stroški pri popoldanskem s.p. (brez zaposlenih) na 40.000 EUR na letni osnovi.

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Tudi premajhni prihodki lahko predstavljajo omejitev za normiran način upoštevanja stroškov. Ne glede na majhnost prihodkov se mora vedno plačevati davek na dobiček,  pri vodenju knjig po dejanskih stroških pa lahko davek na dobiček potencialno zmanjšajo na nič. Problemi se pokažejo v primeru, da ostajajo računi izdani s strani Vašega s.p. neporavnani s strani Vaših strank. Davek na dobiček namreč plačujete na podlagi obračunane realizacije in ne glede na dejansko plačilo teh izdanih računov.

Tudi zaključna poročila pri normirancih (davčni obračun) niso nujno tako enostavna!

V praksi se naši računovodje srečujejo z različnimi primeri. Pri izdaji davčnega obračuna opozarjajo, da so napake pri izdanih zaključnih poročilih pogoste. Še več, FURS lahko ugotavlja napake, katerih osnova so normirani stroški in posreduje še 10 let po izdaji napačnega davčnega obračuna.

Normirani stroški in oddajanje nepremičnin…

Stalna poslovna enota za namen obdavčitve pri davku na dodano vrednostPri oddajanju nepremičnin preko statusa samostojnega podjetnika (s.p.) morate paziti na točko, ko morate nepremičnino prenesti na s.p. za potrebe opravljanja dejavnosti. Tudi pri tem se je smiselno vprašati ali so normirani stroški smotrni!

Normirani stroški in amortizacija?

Za zavezance, ki upoštevajo normirane stroške, ni možno ugotavljati amortizacijo sredstev. Pri tem je v praksi tudi najbolje ugotoviti ali se na podlagi tega morda bolj izplača vodenje knjig po dejanskih stroških. Za izračun boste seveda morali povprašati računovodjo

Normirani stroški in amortizacija niso združljivi!

Dobra računovodska hiša Vam lahko zares določi najboljšo pot naprej!

Ste že prejeli letošnje doplačilo dohodnine? Ne pozabite - rok plačila je 29.5.2019!Dejansko je potrebno upoštevati veliko podrobnosti za določitev najbolj ugodnega načina ugotavljanja stroškov. Temu v pomoč je lahko vsekakor naš računovodski servis Data d.o.o.. Pomagamo Vam pri ugotavljanju v kakšni situaciji ste, Vam razložimo kako je potrebno postopati v prihodnosti in se prilagajati na Vaše načrte, ki si jih aktivno izoblikujete srednje in dolgoročno!

Voditi si morate knjige – ne glede na obliko priznanih stroškov!

Vodenje knjig po dejanskih stroških pomeni, da si morate voditi knjigovodstvo, kar pa se samo po sebi tudi ne izključuje pri normirancih. Preprosto povedano – vedeti morate kako deluje sistem in prav za to nudimo računovodske storitve pri našem podjetju Data d.o.o..

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Morda vas zanima tudi:

  1. Sprememba pogodbe o zaposlitvi iz določenega v nedoločen čas
  2. Koliko dni dopusta potrebujete za 16 prostih dni v decembru 2019
  3. Vstop v DDV sistem: Komu se izplača in komu ne?
  4. Minimalna plača z novim letom višja!
  5. Izplačilo poslovne uspešnosti (božičnica) je lahko NEOBDAVČENO!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja