Go to Top

Študentski sp – ustanovite ga pri nas na Dati!

Študentski sp je lahko alternativa delu prek študentskega servisa

Študentski sp omogoča inovativnim študentom vstop v podjetništvo in hkrati možnost zaslužka že med študijem. Lasten študentski sp je lahko alternativa študentskemu delu oz. delu prek napotnice. V kolikor bi tudi vi želeli začeti pot podjetništva lahko stopite v kontakt z našimi podjetniškimi svetovalci ter se dogovorite za termin. Pokličite nas lahko na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače

Študentski sp nekoč in danes

Tako kot vsak posameznik, ki želi registrirati sp, lahko na DATA točki registrirajo in ustanovijo podjetje tudi študenti. Med študenti še vedno prevladuje izraz »študentski sp«. Ta je pred skoraj več kot desetimi leti pomenil, da se oseba s statusom študenta vpiše v register samostojnih podjetnikom. Ob tem pa država takemu podjetniku subvencionira del prispevkov za socialno zavarovanje. Danes so študentje glede registracije sp v enakem položaju kot vsaka brezposelna oseba, ki odpira podjetje in se mora v svojem podjetju samozaposliti. To pomeni, da študentski sp mesečno plačuje tudi prispevke za socialno zavarovanje iz opravljanja samostojne dejavnosti.

Ustanovite d.o.o. – to lahko storite pri nas!

Študentski sp in status študenta

Posameznik, ki registrira študentski sp, ne izgubi statusa študenta in lahko študira dalje ter opravlja dejavnosti, ki jih je registriral z odprtjem podjetja. Izgubi pa določene ugodnosti, ki izhajajo iz študentskega statusa:

 PRIJAVITE SE NA WEBINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

podjetniško svetovanje

 Pri nas organiziramo tudi seminar Sobodajalec ali s.p.! Prijavite se!

Študentski sp – kako naj se študent loti postopka registracije s.p.

Študent, ki razmišlja o podjetništvu se lahko na DATA točki v prvem koraku naroči na individualno podjetniško svetovanje. Tam bo izvedel vse informacije glede oblike podjetja, ki ga namerava registrirati. Prav tako bo izvedel vse glede vpisa v register, davčnih podatkov in načina ter stroškov zavarovanja, ki jih bo imel kot študentski sp. Če bo študent želel, bo nato lahko opravil postopek registracije podjetja kar na DATA točki. Že ob prvem klicu v podjetje DATA bo izvedel, da za postopek registracije potrebuje davčno številko, osebni dokument in overjeno izjavo lastnika objekta, če bo naslov podjetja na lokaciji, katere lastnik ni sam.

Ustanovitev podjetja

Študentski sp in stroški, ki nastanejo z vpisom v register podjetij

Študente najbolj zanima, kakšne stroške bodo imeli, če registrirajo študentski sp? Fiksni stroški, ki nastanejo z vpisom v register podjetij, se nanašajo na strošek plačevanja prispevkov za socialno zavarovanje, na strošek računovodje in vodenja poslovnega računa na banki. Največji strošek so za študentski sp prispevki za socialno zavarovanje (trenutno 425,43 evrov/mesečno). Te pa študentski sp lahko zniža, saj uveljavlja ugodnost Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki omogoča samostojnemu podjetniku, ki se prvič registrira, prvo leto poslovanja 50% nižje pokojninske prispevke znotraj socialnih prispevkov. Drugo leto poslovanja so ti prispevki 30% nižji.

Informativni izračun za študentsko delo

Študenski sp in dodatno prostovoljno zavarovanje

Študent, ki se registrira kot študentski sp, iz naslova dejavnosti plačuje prispevke za socialno zavarovanje, saj kot smo že omenili, z odprtjem sp ne more biti več zavarovan kot družinski član. Zato mora po registraciji podjetja poskrbeti tudi, da si uredi dodatno prostovoljno zdravstveno zavarovanje pri zavarovalnicah, ki nudijo te storitve.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja