Go to Top

Ste registrirali nov sp?

Ste registrirali nov sp? Kaj je potrebno urediti na FURS-u in na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije? Kako prijaviti bančni račun? To so vprašanja, ki se jih najpogosteje sprašujejo novi samostojni podjetniki (s.p.-ji).

Informativni izračun plače

Kaj je potrebno urediti za poslovanje z davčnim organom, če ste registrirali nov sp?

Ste registrirali nov sp? Takoj po registraciji s. p.-ja boste postali zavezanec za plačevanje prispevkov in davkov. Kaj je potrebno urediti, koliko ti znašajo in kakšne so vaše alternative, lahko izveste na našem brezplačnem seminarju »Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja«. Za samo poslovanje pa morate sebi ali vašemu računovodji urediti dostop do e-Davkov.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kaj je potrebno urediti v zvezi z bančnim računom, če ste registrirali nov sp?

Vsak poslovni subjekt mora v določenem roku imeti urejen tudi bančni račun pri banki. Za sp ni potrebno, da je ta ločen od osebnega – a je to navkljub temu priporočljivo. V kolikor imate račun v tujini, morate to FURS-u tudi sporočiti – enako velja za račune pri spletnih bankah N26, Revolut ipd.

BRUTO NETO PLAČA

Kaj je potrebno sporočiti FURS-u, če ste registrirali nov sp?

Pri postopku registracije pri naši DATA točki SPOT vedno oddamo vlogo, kjer FURS-u najavite način vodenja knjig ter predvidene prihodke – vse kar je potrebno za izračun akontacije davka na dobiček.

Četrti protikoronski paket

Kaj je potrebno še poleg tega?

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

FURS-u je potrebno sporočiti še informacije o plačilnih računih v tujini, kapitalskih naložbah, prijaviti povezane osebe in poslovne enote v tujini ter osebe, ki vodijo poslovne knjige. To postorite vi ali vaš računovodja preko obrazca DR-03.

Dvojno obdavčenje fizičnih oseb

Kaj je potrebno urediti za pridobitev DDV številke?

Ob sami registraciji podjetja še niste DDV zavezanec. Za to bo potrebno oddati dodatno vlogo po registraciji podjetja. Prijavo v sistem DDV boste morali obvezno postoriti v kolikor:

  • boste v obdobju zadnjih 12 mesecev presegli (ali boste predvidevali da boste) 50.000 evrov obdavčljivega prometa
  • boste v tekočem koledarskem letu presegli 10.000 evrov nabave blaga ali pridobitev znotraj EU
  • v primeru obrnjene davčne obveznosti (1. odst. 25. člena ZDDV-1).

Obračun DDV je potrebno predložiti za vsako davčno obdobje – prvih 12 mesecev obvezno mesečno.

Informativni izračun za normirance

Plačevanje prispevkov in akontacije davka na dobiček je obvezno

Davek od dohodka iz dejavnosti mora biti plačan do 10. v mesecu za pretekli mesec oz. tromesečje. Kaj je potrebno postoriti, da to lahko plačate? Prispevki za socialno varnost zavezanca zahtevajo preveritev obračuna in izdajo popravka (OPSV) v primeru nepravilnosti do 15. v mesecu za pretekli mesec. Plačilo prispevkov pa mora biti izvedeno najpozneje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec.

Informativni izračun dnevnice

Kaj je potrebno postoriti za zaposleno osebo pri sp?

Kaj je potrebno storiti za akontacijo dohodnine in prispevke za socialno varnost za zaposlene delavce? Na dan izplačila plače in/ali drugega dohodka iz delovnega razmerja mora biti predložen obrazec REK-1. V roku 5 dni od izplačila dohodka pa morajo biti plačani akontacija dohodnine in prispevki.

Informativni – Avtorska in podjemna pogodba

Kaj je potrebno urediti za davčno potrjevanje računov?

Za opravljene dobave blaga ali storitev mora s. p. zagotoviti izdajo računov. V primeru plačila, kjer ne gre za strogo prenakazilo denarja iz enega TRR-ja na drugega, je potrebno takšen račun ob izdaji davčno potrditi – preko davčne ali mini blagajne.

Pravni nasvet

Kje lahko izveste več o tem? Vse na enem mestu? DATA d.o.o.!

Vsekakor ste dobrodošli na registracijo, ki je brezplačna, pa tudi na informativni sestanek in predstavitev nabora naših računovodskih storitev. Lahko nam tudi pišete na data@data.si!

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja