Go to Top

Zavezanec za DDV

Zavezanec za DDV (davek na dodano vrednost) ste dolžni postati ko presežete 50.000,00 EUR obdavčljivega prometa. Kaj pa če tega zneska ne presežeta? Ali se lahko prostovoljno vključite v sistem DDV in postanete zavezanec za DDV?

Dogovorite se za davčno svetovanje, kjer vam bo davčni svetovalec posebej za vas predstavil prednosti in slabosti, ki jih boste imeli, če postanete zavezanec za DDV.

Informativni izračun plače

Če ste ravno začeli z delom kot samostojni podjetnik posameznik ali družba z omejeno odgovornostjo, lahko sami odločate o tem, ali boste postali zavezanec za DDV.

Zavezanec za DDV

Zakon o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) določa, da zavezanec, ki v obdobju zadnjih 12 mesecev preseže ali je verjetno, da bo presegel 50.000,00 evrov obdavčljivega prometa, mora predložiti zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV. To mora storiti najpozneje v mesecu, v katerem je verjetno, da bo vrednost obdavčljivega prometa presegla 50.000,00 EUR.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Zavezanec za DDV lahko postanete tudi, če izkažete, da je verjetno, da boste v roku 12. mesecev od začetka poslovanja, presegli 50.000,00 EUR obdavčljivega prometa.

Prostovoljna vključitev v sistem DDV

Zavezanec pa se lahko tudi prostovoljno odloči za vključitev v sistem DDV. V tem primeru mora svojo izbiro vnaprej priglasiti davčnemu organu. To lahko stori v elektronski obliki preko sistema eDavki in jo uporabljati najmanj 60 mesecev.

Pravni nasvet

Kaj pomeni za vas vključitev v sistem DDV?

Če presežete 50.000,00 EUR obdavčljivega prometa ali če se sami odločite za vključitev v sistem DDV, ste dolžni za svoje storitve oz. izdelke zaračunavati DDV glede na predpisano stopnjo. Davčna stopnja je 22%, za nekatere izdelke in storitve, pa je tudi drugačna. Kot zavezanec za DDV ste dolžni obračunati DDV v določenem časovnem obdobju. Po preteku določenega obdobja je podjetnik dolžan državi plačati pobrani DDV. Od pobranega DDV lahko odštejete davek, ki ste ga plačali za nakupu svojih sredstev namenjenih za poslovanje.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

V primeru, da ne pričakujete oz. ne dosežete obdavčljivega prometa v višini več kot 50.000,00 EUR, lahko torej sami odločate o tem, ali boste postali zavezanec za DDV.

V primeru, da poslujete večinoma s fizičnimi osebami in ne presežete obdavčljivega zneska v višini 50.000,00 EUR, vključitev v DDV sistem, pomeni podražitev vaših izdelkov in storitev glede na predpisano davčno stopnjo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja