Go to Top

Slovenska gospodarska rast lani petodstotna

Slovenska gospodarska rast je bila v letu 2017 petodstotna, kažejo prvi podatki državnega statističnega urada (SURS). Samo v zadnjem lanskem četrtletju pa se je bruto domači proizvod (BDP) v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2016 zvišal za šest odstotkov.

>>> Bi se zaradi pozitivne gospodarske klime tudi vi podali v podjetništvo? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Slovenska gospodarska rast v 2017 petodstotna

Slovenska gospodarska rast se je proti koncu lanskega leta pospešila in bila v letu 2017 najvišja v zadnjem desetletju. Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) izpostavljajo visoko rast izvoza. Slednjo povezujejo s pospešeno rastjo tujega povpraševanja, ugodno strukturo izvoza in izboljšano konkurenčnostjo podjetij. Po njihovem mnenju sta k slovenski gospodarski rasti pomembno prispevala tudi večja zasebna potrošnja in investicije, kar potrjujejo tudi podatki državnih statistikov.

V zadnjem četrtletju lanskega leta je bila rast izvoza 12,3-odstotna, domača poraba pa je zabeležila 4,5-odstotno rast.

slovenska gospodarska rastPoleg tega so statistiki zabeležili tudi več naložb v osnovna sredstva. In sicer so se povečale skoraj za 12 odstotkov. K temu so največ prispevale investicije v gradbeništvu. Investicije v gradbene objekte so bile večje za 18,2 odstotka. Od teh so se izraziteje povečale investicije v nestanovanjske zgradbe, in to skoraj za 22 odstotkov.

 

Brezposelnost najmanjša po krizi

Slovenska gospodarska rast pa ni bila edino področje, katerega podatke so predstavili na statističnem uradu. Razkrili so tudi podatke o inflaciji – v februarju 2018 smo tako imeli na letni ravni 1,2-odstotno inflacijo, v istem mesecu prejšnjega leta pa 2,2-odstotno.

V 4. četrtletju lanskega leta je bilo 60.000 anketno brezposelnih, za 26,5 odstotka manj kot pred enim letom. Stopnja brezposelnosti je bila prvič po 2. četrtletju 2009 spet manj kot 6-odstotna (5,8 odstotka). Več je bilo torej delovno aktivnih oseb. Med njimi se je v primerjavi z istim obdobjem leta 2016 povečalo predvsem število zaposlenih v rednem delovnem razmerju.

Skupna zaposlenost je v letu 2017 sicer znašala 986.000 oseb, kar je največ po letu 2008. Glede na leto 2016 se je povečala za 2,8 odstotka ali za 27.000 oseb, je še objavil statistični urad.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja