Go to Top

Razlike med sp in doo – pred ustanovitvijo podjetja jih je dobro poznati!

Razlike med s.p. in d.o.o. se pri podjetnikih najpogosteje nanašajo na podatek o tem, da registracijo s.p. ne potrebuje kapitala, medtem ko morajo družbeniki za registracijo d.o.o. pripraviti kapital v najmanjšem znesku 7.500 EUR. Druga razlika zadeva področje odgovornosti nosilca dejavnosti v s.p., ki za poslovanje svojega podjetja odgovarja z vsem svojim premoženjem. Družbeniki v d.o.o. pa so za poslovanje družbe odgovorni do zneska kapitala, ki ga vložijo v d.o.o.
Če tudi vi želite ustanoviti podjetje, lahko to brezplačno opravite na naši Data točki. Termin lahko rezervirate na 01 600 1530 ali na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Razlike med s.p in d.o.o in obdavčitev dobička

Pomembne razlike med s.p. in d.o.o se nanašajo na obdavčitev dobička. S.p. je obdavčen po dohodninski lestvici, ki ima 5 razredov obdavčitve (16%, 26%, 33%, 39%, 50%) in gre za progresivno obdavčitev. Izjema so t.i. normiranci. Za njih progresivna lestvica ne velja, saj imajo davčno stopnjo vedno 20%. Obdavčitev dobička d.o.o. je 19-odstotna. Govorimo o obdavčitvi dobička pravnih oseb. Dodatno je podjetnik/lastnik v d.o.o obdavčen, kadar želi dobiček preliti v svoj žep. Stopnja obdavčitve je nato še dodatnih 25 odstotkov.

Informativni izračun plače opravite z našim kalkulatorjem!

Razlike med sp in doo in vodenje poslovnih knjig

Razlike med s.p. in d.o.o. so tudi v načinu vodenja poslovnih knjig. S.p. lahko finančni del poslovanja svojega podjetja vodi po dejanskih stroških (enostavno knjigovodstvo ali dvostavno knjigovodstvo) ali pa dobiček s.p. ugotavlja na način normiranih odhodkov (normiranci). D.o.o lahko finančno poslovanje družbe vodi na način dvostavnega knjigovodstva ali pa dobiček ugotavlja na način normiranih odhodkov. V vsakem primeru mora d.o.o. voditi knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva, tudi če je »normiranec«.

Odprite d.o.o. na Data točki!

Preberite o podrobnostih odprtja s.p.!

Razlike med s.p. in d.o.o. in plača

S.p. nima plače. Dobiček samostojnega podjetnika je hkrati tudi njegova plača, kar pomeni, da svoje plače ne more uveljavljati kot strošek. D.o.o. svojo plačo sam sebi izplačuje, zato plača predstavlja strošek v d.o.o.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Razlike med s.p. in d.o.o. – poslovni račun

Po registraciji s.p. podjetnik za namene poslovanja sp odpira račun na banki. Lahko posluje tudi s svojim osebnim računom, če se o tem dogovori z banko,  lahko pa odpre ločen TRR račun za sp. Na katerikoli banki. Zaradi preglednosti in transparentnosti svetovalci podjetja DATA vedno svetujemo podjetniku odprtje ločenega TRR računa na banki za namene poslovanja sp. D.o.o. ne more poslovati preko osebnega računa družbenika, ampak mora imeti poslovni račun. Razlika med s.p. in d.o.o. je tudi v načinu odpiranja računa na banki. S.p ga odpre po registraciji podjetja, ko je s.p. vpisan v register podjetij AJPES. D.o.o. pri postopku registracije odpira najprej začasni račun, kamor nakaže osnovni kapital. Po vpisu v poslovni register pa družbenik začasni bančni račun, spremeni v poslovni račun. S.p. prosto razpolaga s sredstvi na poslovnem računu (dviguje, polaga, plačuje), medtem ko v d.o.o. to ni mogoče. V d.o.o veljajo stroga pravila, na kakšen način in kdaj se denar dvigne, položi na račun ipd.

Naredite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem

Razlike med s.p. in d.o.o. in plačevanje prispevkov za socialno zavarovanje

S.p. mesečno plačuje prispevke za socialno zavarovanje in je samozaposlen v svojem sp. Dopolnilna dejavnost (popoldanski s.p.) plačuje pavšalne prispevke za socialno zavarovanje. Tudi d.o.o. oziroma družbenik, ki je hkrati zastopnik v podjetju, mesečno plačuje prispevke za socialno zavarovanje. V kolikor pa d.o.o. ustanovi oseba, ki je redno zaposlena v drugem podjetju in registrira d.o.o., kakšnih pavšalnih prispevkov ne plačuje (kot jih plačuje popoldanski s.p.).

Dnevnice – koliko znašajo letos?

Razlike med s.p. in d.o.o. – skupna značilnost

Razlike med s.p. in d.o.o. ni, kadar govorimo o postopku registracije obeh oblik podjetij. Značilno zanju je, da se postopek registracije podjetja (s.p. ali d.o.o.) brezplačno opravi na DATA točki. Za dodatne informacije glede ustanovitve podjetja smo vam na voljo na 01 600 1530 ter na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja