Go to Top

Poznate razlike med podružnico in hčerinsko družbo?

Imate obstoječe podjetje in ga želite razširiti? V nadaljevanju vam bomo razložili glavne razlike med podružnico in hčerinsko družbo, ki vam bodo pomagale pri odločitvi.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Podružnica – kakšna je definicija?

Če imate obstoječo družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), lahko registrirate podružnico. Podružnica in hčerinska družba sta povezani z matično družbo v tujini. Glavna razlika odvisne družbe je, da ni samostojna pravna oseba, temveč del matične družbe. Če matična družba preneha obstajati, podružnica ne more obstajati samostojno. Pri ustanovitvi podružnice ni potrebe po ustanovitvenem kapitalu, kar je tudi ena od razlik med ustanovitvijo podružnice in hčerinske družbe. Podružnica lahko registrira le poslovne dejavnosti, ki jih je registrirala matična družba. To pomeni, da ne more nuditi drugačnih storitev od matične družbe. Matična družba je odgovorna tudi za poslovanje podružnice v primeru sporov.

>> Registracija podjetja se na VEM točki DATA opravi hitro, enostavno in brezplačno. Kako poteka celoten postopek, brezplačno razlagamo na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Hčerinska družba – kakšna je opredelitev?

Naši pravniki vam pripravijo dokumente za registracijo podružnice
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na [email protected].

Če že imate registrirano podjetje, lahko ustanovite tudi hčerinsko družbo. Hčerinska družba je neodvisna pravna oseba od matične družbe, zato matična družba ne odgovarja za poslovanje hčerinskega podjetja. Matična družba deluje kot poln ali delni družbenik hčerinske družbe, sicer je ločena od matične družbe. Če hčerinsko družbo ustanovite kot družbo z omejeno odgovornostjo, potrebujete ustanovitveni kapital najmanj 7.500 EUR. Hčerinska družba lahko, za razliko od podružnice, registrira tudi druge poslovne dejavnosti, kot jih ima registrirane matična družba, ter opravlja druge storitve. To tudi zmanjšuje odgovornost matične družbe, saj je hčerinska družba za poslovanje odgovorna samo z ustanovitvenim kapitalom. Hčerinska družba je tako odvisna od matične družbe samo z gospodarskega in strateškega vidika.

Razlike med podružnico in hčerinsko družbo – registracija podjetja

Razlika v samem postopku registracije podružnice ali hčerinske družbe je, da se podružnica registrira le pri notarju. Hčerinska družba je družba z omejeno odgovornostjo, kar pomeni, da se lahko registracija tega podjetja izvede tudi na naši VEM/SPOT točki. Podružnica ne zahteva ustanovitvenega kapitala, med tem ko hčerinsko podjetje ga, saj gre za tip družbe z omejeno odgovornostjo.

Poznate razlike med podružnico in hčerinsko družbo?

Razlika med registracijo podružnice in hčerinske družbe je tudi, da se podružnica lahko registrira na podlagi pooblastila, med tem ko registracija hčerinske družbe zahteva fizično prisotnost predstavnikov matične družbe.

Podružnica in hčerinska družba – kaj vam lahko ponudimo?

Pri Dati vam lahko pomagamo registrirati tako hčerinsko družbo kot podružnico. Za vpis hčerinske družbe lahko pripravimo vse potrebne dokumente, samo registracijo pa lahko brezplačno opravite na naši VEM/SPOT točki. Naši pravniki vam lahko pomagajo tudi pri pripravi dokumentov, ki jih potrebujete za registracijo podružnice. Prav tako lahko dokumente za ustanovitev podružnice posredujemo notarju na podlagi pooblastila. Nudimo tudi računovodske storitve tako za podružnice kot hčerinska podjetja, davčno svetovanje in za vas pripravimo vse pravne akte, ki so potrebni za zakonito poslovanje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja