Go to Top

Proizvajalci živil, menite, da imate inovativna živila? Prijavite jih na izbor za naj inovativno živilo 2017!

Inštitut za nutricionistiko začenja z izborom za najbolj inovativna živila leta, proizvedena v Sloveniji, za leto 2017. Prejemajo tudi pobude s strani potrošnikov, na izbor pa se lahko prijavijo inovativna živila ter pijača, z izjemo alkoholnih, slovenskih malih in velikih proizvajalcev. Preverite pogoje za prijavo na izbor.

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Delodajalci, ste že poskrbeli za usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu za vse vaše zaposlene?

Več informacij

Namen projekta, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih inovativnih živil ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo, prijaznost potrošniku ali druge cilje. Projekt za sodelujoča podjetja ne predstavlja nobenega stroška, tista podjetja, ki bodo predstavila najbolj inovativna živila leta 2017, pa bo inštitut predstavil na javni predstavitvi v začetku prihodnjega leta. Proizvajalcem izbranih živil bodo omogočili tudi, da bodo informacijo o prejetem priznanju brez kakršnih koli stroškov komunicirali v javnosti, tako na označbah kot predstavitvah živil, so zapisali na spletni strani.

Prijava na izobraževanje

Na inštitutu tako vabijo vse proizvajalce živil v Sloveniji, »od najmanjših turističnih kmetij pa do velikih živilskih podjetij«, pišejo, da posredujejo svoj najbolj inovativen živilski izdelek, proizveden na območju Slovenije in lansiran na tržišče med decembrom lani in 30. novembrom letos, pobude pa sprejemajo tudi s strani potrošnikov.

V poštev pridejo prav vsi izdelki, ki jih ureja živilska zakonodaja, tudi pijače.

Inovativna živilaPogoji za proizvajalce živil:

  • Proizvodnja živila v Sloveniji s strani proizvajalca s sedežem v Sloveniji.
  • Živilo ne sme biti lansirano na tržišče pred zgoraj omenjenim datumom. V primeru reformulacije živila se ta pogoj nanaša na reformulirano živilo.
  • Vsak proizvajalec lahko prijavi le eno živilo.
  • V prijavi je potrebno pojasniti posebnosti živila in vidik inovativnosti glede na merila.
  • Prijavi se lahko izdelke, ki jih obravnava živilska zakonodaja, tudi pijače, z izjemo alkoholnih in žganih pijač. V izboru ne morejo sodelovati izdelki, ki jih obravnava druga zakonodaja (npr. zdravila in medicinski pripomočki).

Prijava na izobraževanje

Merila za ocenjevanje živil

  • Posebnosti v sestavi in hranilni vrednosti živila, povezane z namenom doseganja ugodne prehranske sestave, koristi za zdravje in/ali prilagajanju za posebne skupine uporabnikov;
  • posebnosti formulacije in/ali embalaže živila, za večjo prijaznost potrošniku in/ali prilagajanju za posebne skupine uporabnikov;
  • posebnosti v tehnologiji proizvodnje živila, za doseganje višjih standardov varnosti in kakovosti živil;
  • druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost okolju idr.

Inštitut za nutricionistiko začenja z izborom za najbolj inovativna živila leta, proizvedena v Sloveniji, za leto 2017.

Klikni in deli

Vir: Inštitut za nutricistiko

Morda vas zanima tudi:

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja