Go to Top

Prodaja koles v EU v strmem porastu

Prodaja koles v Evropski uniji je v strmem porastu

Prodaja koles v Evropski uniji je v zadnjih letih v močnem porastu. Po statističnih podatkih se je v letu 2019 v EU prodalo 20 milijonov koles. Narašča pa delež prodaje električnih koles, katerih delež naj bi do leta 2030 narasel iz 3,4 milijona na 13 milijonov koles. Dejavnost trgovine je tudi dejavnost, ki je najpogosteje registrirana dejavnost pri podjetnikih.

Obračunajte si plačo!

Prodaja koles v času korone doživela eksplozijo

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Zagotovo je korona kriza vplivala na spremenjene navade državljanov. Zaradi epidemije je bila zaprtih večina trgovin. Ljudje so se navadili stvari kupovati prek spleta, hrano so jim na dom dostavljali dostavljalci. Glede prevoza pa so se raje kot z avtobusi in drugimi javnimi prevoznimi sredstvi odločili za kolesarjenje.

Povsod po Sloveniji trgovci s kolesi poročajo o navalu kupcev. Prodaja koles je izrazito večja na segmentu električnih koles. Marsikje so kolesa pošla in trgovci sestavljajo spiske kupcev, ki čakajo na dobavo kolesa.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Prodaja koles kot podjetniška aktivnost

Glede na trend je prodaja koles brez dvoma zanimiva dejavnost, ki na začetku zahteva kar nekaj sredstev – prostor, nabava koles, kader, dodatne storitve … Ker za opravljanje trgovinske dejavnosti ni pogoj izobrazba, se prodaje koles lahko loti vsak.

Kolesarjenje v službo je tudi eden izmed pogostejših načinov prevoza na delovno mesto, če se seveda podjetje ne odloči za nakup službenega avta. Pri prevozu s kolesom pa je dobro poznati tudi Zakon o pravilih cestnega prometa.

podjetniško svetovanje

Katero dejavnost registrirati?

Prodaja koles lahko poleg trgovinske aktivnosti 46.180 Specializirano posredništvo pri prodaji drugih določenih izdelkov (vključuje posredništvo pri prodaji koles) In 47.640 Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s športno opremo, zajema lahko še dejavnost popravila koles 95.290 Popravila drugih osebnih ali gospodinjskih izdelkov (vključeno je popravilo koles) in morda izposoje koles 77.210 Dajanje športne opreme v najem in zakup. Lahko celo kolesarski krožek 85.510 Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju športa in rekreacije  in organizacijo kolesarskih izletov, 93.190 Druge športne dejavnosti.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Trend pri prodaji koles se nagiba v prid električnih koles

Kolesarska industrija v Evropi danes obsega 900 malih in srednjih podjetij, ki zaposlujejo približno 120 tisoč ljudi. V raziskave in tehnološke rešitve koles pa vložijo milijardo evrov na leto. Vse to omogoča povečana prodaja koles.

Želim se prijaviti na e-novice

Spletni portal Bike Europe ugotavlja, da je bilo lani v Sloveniji prodanih okoli 10 tisoč električnih koles, kar je bilo še pred nekaj leti nepredstavljivo. Pogled v kakšno kolesarsko trgovino razkriva, da je v ponudbi trgovine vedno več električnih koles. Na začetku letošnje kolesarske sezone, jih je celo primanjkovalo, tako da so trgovci sprejemali naročila in obveščali stranke, ko je naročeno kolo prispelo. Prodaja koles je trend tudi še v tem pokoronskem času. Zmeraj več ljudi posega po tem priljubljenem prevoznem sredstvu.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja