Go to Top

Izobrazba za odprtje podjetja – ali je potrebna?

Izobrazba za odprtje podjetja ni pogoj, je pa pogosto potrebna za izvajanje določene dejavnosti.  Na našo pravno službo se pogosto obrnejo bodoči podjetniki, ki jih zanima ali je potrebna posebna izobrazba za odprtje podjetja. Odgovor na zastavljeno vprašanje je preprost. Posebna izobrazba za odprtje podjetja, oziroma registracijo podjetja, ni potrebna, ne glede na to ali želite postati samostojni podjetnik posameznik ali odpreti d.o.o.

Informativni izračun plače

Se želite pozanimati o pogojih za opravljanje dejavnosti in potrebujete računovodski servis? DATA d.o.o. je točka za vse!

Pri podjetju DATA d.o.o. stojimo podjetnikom ob strani od odpiranja podjetja naprej. Pri nas lahko najdete enostavne ali bolj zahtevne računovodske storitve, pravne in davčne informacije ter svetovanja. Pri nas lahko začnete svojo podjetniško pot in jo tudi nadaljujete. Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite nam na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Pogoji za opravljanje dejavnosti in potrebna izobrazba za odprtje podjetja

Čeprav posebna izobrazba za odprtje podjetja ni potrebna, pa je pogosto pogoj za opravljanje določenih dejavnosti.

Glede na pogoje, ki morajo biti izpolnjeni za opravljanje gospodarskih dejavnosti, te delimo na:

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

  • neregulirane dejavnosti,
  • regulirane dejavnosti,
  • obrtne dejavnosti.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Izobrazba za odprtje podjetja ni pomembna pri ne-reguliranih dejavnostih!

Za ne-regulirane dejavnosti je značilno, da za njihovo opravljanje ni predpisanih nobenih formalnih pogojev. Opravlja jih torej lahko vsakdo.

Ne-regulirane dejavnosti so na primer: poslovno svetovanje, organizacija dogodkov, računovodske storitve, programiranje, pisarniške dejavnosti in podobno.

Registracija d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Regulirane dejavnosti – je potrebna izobrazba za odprtje podjetja? Kaj pa obrtne dejavosti?

Regulirane dejavnosti so tiste dejavnosti, pri katerih je za njihovo opravljanje potrebno izpolnjevati predpisane pogoje. Predpisani pogoji so lahko npr. predhodna pridobitev licence, registracija pri pristojnem organu, ustrezni poslovni prostori, lahko pa tudi ustrezna izobrazba.

Čeprav je ustrezna izobrazba pogoj za opravljanje določenih reguliranih dejavnosti, pa ni potrebna za samo ustanovitev oz. registracijo podjetja. Pogoj ustrezne izobrazbe lahko namreč izpolnjuje tudi eden izmed zaposlenih v podjetju in ne nujno ustanovitelj oziroma podjetnik sam.

Regulirane dejavnosti so na primer: študentski servis, prodaja nepremičnin, zavarovalništvo, avto-prevozništvo, posredovanje delovne sile, varstvo otrok na domu, zdravstvene dejavnosti, itd.

Vse o normiranem s.p.

Pravni nasvet

Izberite zanesljiv računovodski servis!

Obrtne dejavnosti – izobrazba za odprtje podjetja

Obrtne dejavnosti so določene v Uredbi o obrtnih dejavnostih. Obrtne dejavnosti so npr. proizvodnja kruha (pekarne), nekatere gradbene dejavnosti, popravila strojev in naprav, frizerska dejavnost, kozmetična dejavnost, itd. Oseba, ki je nosilec obrtne dejavnosti, mora imeti za to dejavnost predpisano izobrazbo. Posebna izobrazba za odprtje podjetja tako ni pogoj, je pa potrebna za samo izvajanje dejavnosti.

Kilometrina 2023

Tudi v primeru podjetja, ki bo izvajalo obrtno dejavnost, torej izobrazba za odprtje podjetja ni potrebna. Bo pa pogoj ustrezne izobrazbe morala izpolnjevati oseba, ki bo nastopala kot nosilec dejavnosti. Nosilec obrtne dejavnosti pa je lahko tudi eden izmed zaposlenih v podjetju in ne nujno ustanovitelj podjetja oziroma podjetnik sam.

Za vsa vprašanja pred registracijo podjetja nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Nudimo vam tudi pravno svetovanje, davčno svetovanje ter računovodske storitve. Sledite nam lahko tudi na Facebooku ali LinkedInu. 

Ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja